НОВИНИ

Държавата даде пари да се оправи пътя към Северната тангента

След протести и гражданско недоволство правителството отпусна милион и половина лева на Столичната община за ремонт на локалната улична мрежа. Тя трябва да свърже кварталите в северната част на София със Северната скоростна тангента. Оказа се, че няколко квартала в северните райони са останали изолирани от скоростния път. С част от средствата ще се обновят и локалните платна, водещи към пътя, за да има удобен достъп до него от близките села.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:29, 08.06.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

В началото на заседанието представители на протестиращите от северните квартали на столицата, бяха в залата, където заседава кабинетът. И чуха лично от премиера Борисов, че ще получат средства за решаване на проблемите.

В редица протести хората недоволстваха от опасния тунел, през който минава транспортна връзка между кварталите "Требич" и "Илиянци". Те бяха притеснени, че ТИР-овете, камионите и други тежкотоварни превозни средства, когато преминават през тунела, навлизат в насрещното движение и създават много опасни ситуации.

Бойко Борисов, министър-председател: Глобихте ни 1,5 млн. на практика, без да имаме никаква вина, но отивайте хората да са спокойни. Бързо стройте, АПИ каквото трябва правете и да стане факт. Така че точката ви е приета, днес ще ви пратим парите и почвайте. Като стане готово, ще дойдем и ще ни благодарите. Сега, бързо да строите и архитектът да върши работа.

Предвижда се движението в тунела близо до "Требич" да стане еднопосочно, а колите идващи от квартал "Илиянци" да минават по заобиколен маршрут. Така ще се избегне 90-градусов завой, преди тунела, обясни главният архитект Здравко Здравков.

Здравко Здравков - главен архитект на София: Идеята е по направлението в северна посока да се изнесе трафикът, който да тръгне с десен завой, да стигне до мястото на бъдещия възел с бул. "Рожен", да направи голямо кръгово и да се изнесе в посока Требич. Това нещо ще даде възможност тунелът да стане еднопосочен,като проблемният участък ще се реши с една малко по-голяма примка.
Лиляна Павлова - министър на регионалното развитие: Със спешните мерки, със съдействието на всички в този процес се надявам, че до няколко седмици този проблем ще може да бъде решен и уличната мрежа и достъпът до тангентата ще бъде осъществен в нормални параметри.

Според премиера Борисов проблемът ще се реши генерално с изграждане на пътния възел на новия бул. "Рожен". Подробният устройствен план е одобрен от Столичния общински съвет, обаче се обжалва и се очаква решение на съда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Екзакта: 69% биха гласували за президент, който да е коректив на управлението
"Екзакта": 69% биха гласували за президент, който да е коректив на управлението
КТ Подкрепа: Определението за енергийно бедни хора да се разшири
КТ "Подкрепа": Определението за енергийно бедни хора да се разшири