НОВИНИ

140 години от Априлското въстание

С тържествен ритуал по полагане на урна с пръст от земите на възрожденските градове бе почетена 140-годишнината от Априлското въстание. Церемонията се проведе в двора на Военната Академия "Г.С.Раковски". Трагичната равносметка от героичната саможертва през април 1876 година е 30 000 жертви, 80 опожарени и 200 напълно унищожени села.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:16, 20.04.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Панагюрище, Околчица, Копривщица, Батак и Перущица - пет урни с пръст от бойните полета бяха тържествено положени в земята, за да напомнят за времена на геройство.

Цецка Цачева - председател на Народното събрание: На този ден ние се покланяме, отдаваме почит на онези, които без очаквания за слава, за ордени и медали, дадоха живота си, за да ни има днес нас, за да ги има нашите потомци, за да я има България.

Въпреки че въстанието е неуспешно, то представлява връх в българското национално-освободително движение. Паметта на загиналите днес бе почетена с падане на колене.

Маргарита Попова - вицепремиер на РБългария: Историята е много важна, не само за да припомняме какво се е случило в миналото, а за да държим на истината, да държим на справедливостта на историята, да не позволяваме да бъде подменена историята, защото когато се подменя историята това означава тържество на заблудата.

Организатори на честването бяха Българската академия на науките и Общобългарският комитет "Васил Левски".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без български проект по плана Юнкер
Без български проект по плана "Юнкер"
​Изненадващи арести във Фонда за лечение на деца
​Изненадващи арести във Фонда за лечение на деца