НОВИНИ

Спорове преди окончателното гласуване на Изборния кодекс

Преговори до последно за промените в Изборния кодекс, които утре трябва да влязат за окончателно гласуване в пленарната зала. Някои от идеите отново изостриха отношенията между реформаторите и ГЕРБ. Реформаторите се надяват ГЕРБ да отстъпят от част от текстовете, приети от правната комисия. От ГЕРБ пък казват, че всичко ще се реши в пленарната зала. За споровете по темата работи Надежда Василева.Правната комисия ще гласува промените на второ четене утре в НС.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:38, 20.04.2016
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Политическите сили се очаква да влязат в нова словесна схватка за изборните правила. Кодексът предвижда задължително гласуване, заличаване от избирателните списъци на тези, които не са отишли до урните и възстановяване на правата им след подаване на заявления. Реформаторите застъпват позицията, че до тази мярка трябва да се стига след негласуване на два вота.

Един от спорните моменти между ГЕРБ и реформаторите е възможността избирателите да отбелязват в бюлетината, че не подкрепят никого. Според реформаторите обаче при задължително гласуване, ако тези бюлетини се броят за действителни, ще се стигне до скрито увеличение на изборния праг.

Петър Славов - Реформаторски блок: Проблемът идва оттам, че обикновено човек би гласувал по този начин, когато не е съгласен със системата, със системните, големите партии и ще се получи така, че всъщност вотът срещу големи партии ще бъде използван точно от тях, за да бъде блокиран опитът по-малки партии да влязат в парламента. Никак не ми се вижда демократично и се надявам, че няма да бъде прието.

Реформаторите се надяват този текст да бъде променен при гласуването в пленарната зала. От ГЕРБ публично не дават такива обещания.

Данаил Кирилов - ГЕРБ: Вотът: Не подкрепям никого" би следвало да се зачита като действителен вот и това е смисълът на идеята да се привлече масово избирателят, макар да не харесва и да не одобрява участниците в политическото състезание. Възможно е и е нормално колегите да имат политически интерес, но правилата трябва да се спазват такива, каквито са.
Чавдар Георгиев - БСП лява България: Няма как избирателят, който изрично е заявил воля, че не подкрепя нито един от кандидатите, неговият глас да се счита за действителен. Изрично казахме, че тази бюлетина трябва да се счита за недействителна, но мнозинството, разбира се, прие обратно решение.

Някои от парламентарните групи все още нямат окончателно решение как ще гласуват по този текст.

Валери Симеонов - съпредседател на Патриотичния фронт: Ние още имаме консултации на ниво ПГ, не бих желал сега да дам позиция. Нека да влезе в зала, да видим как ще мине и после ще коментираме.
Митхат Метин - ДПС: Мисля, че това наистина не устройва така наречените несистемни партии, малките партии и устройва партиите, които имат твърд електорат и имат константно изражение с висок резултат на изборите.

ДПС отново посочиха, че ако бъде въведено задължителното гласуване, ще го атакуват пред Конституционния съд. Кодексът предвижда също да има избирателен район чужбина. Вероятно ще отпадне идеята да се забрани обявяването на социологически проучвания по време на кампанията. Окончателно съдбата на всеки текст ще се реши в пленарната зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абитуриенти от Пловдив масово се отказват от екскурзии в Турция
Абитуриенти от Пловдив масово се отказват от екскурзии в Турция
Другите новини
Другите новини