Инспектори от агенцията по безопасност на храните откриха салмонела в пилешко месо при рутинна проверка в преработвателно предприятие в Пернишка област. Името му ще бъде съобщено след окончателно приключване на проверката. Става дума за 1 тон обработено птиче месо, което предприятието е закупило от друг голям производител на пилешко. Извършват се проверки и в двете фирми. Към момента няма данни в търговската мрежа да има от заразеното месо - категорични са ветеринарните инспектори.
Ветеринарните инспектори са открили 2 типа салмонела в пилешките заготовки. Според специалистите замърсяването е станало при преработвателя.
"Категорични сме, че за това не е виновен доставчикът на суровината. При него няма никакви отклонения. Има вторично замърсяване при фирмата преработвател, която е произвела месни заготовки от птиче месо", обясни Венцеслава Тасева - изп. директор на БАБХ.На фирмата преработвател са наложени глоби, предприятието е затворено и са предприети мерки за дезинфекция.
През следващите няколко дни ще бъдат изследвани работниците в предприятието в Пернишко дали не са носители на салмонела. А до края на седмицата ще има окончателни резултати какъв точно е източникът на замърсяването.
Отсега обаче ветеринарите са категорични, че двата вида салмонела са ниско патогенни и при топлинна обработка на месото загиват.
"На практика в България никой не консумира сурово пилешко месо. При 72 градуса температура те се унищожават и няма никакъв риск за здравето на потребителите", заяви Венцеслава Тасева - изп. директор на БАБХ.
До момента няма информация за други случаи на замърсяване на пилешко месо в същата фирма. Инспекторите са реагирали бързо и според тях продуктите не са попаднали в търговската мрежа.
Автор: Зоя Велинова