НОВИНИ

145 000 двойки имат репродуктивни проблеми

Често причините не са сериозни, а допират до стрес и натоварен начин на живот. Когато една двойка научи, че не може да има дете, се сблъсква с липса на информираност. За да помогнат на хората, които не знаят към кого да се обърнат, сдружение "Зачатие" предлага консултации и съвети напълно безплатно. Кои са най-важните неща, които трябва да знаем, вижте в репортажа на Мина Петрова.

Мина Петрова
от Мина Петрова
09:27, 10.06.2017
Чете се за: 00:46 мин.
Още

145 000 двойки у нас имат репродуктивни проблеми, сочат последните проучвания у нас. Всяка шеста двойка или 15 % от населението се сблъсква с трудности в зачеването. Въпреки често разпространявания мит, че главната причина за това са абортите, стерилитетът може да се дължи както на жената, така и на мъжа.

Стефка Сарафова, председател на сдружение "Зачатие": "Има световна статистика и България не прави изключение. Проблемите са по равно разпределени между мъжете и жените за голямо съжаление на българския мъж, разбира се. Но 50 % от причините, когато в едно семейство няма дете, те наистина са при мъжа".

Най-добрата мярка за намаляване на високия процент хора, които се борят с репродуктивни проблеми, е профилактиката в ранна възраст.

Стефка Сарафова, председател на сдружение "Зачатие": "Профилактиката при подрастващите и информиране на родителите. Това за мен е най-важното, което малко или много на този етап остава".

"Зачатие" организира ден за информираност за хора, които все още не са намерили медицинско съдействие.

Стефка Сарафова, председател на сдружение "Зачатие": "Ще има над 20 специалисти от всички репродуктивни клиники в страната, които абсолютно безплатно отделят от времето си целият този ден и всеки, който иска може да се консултира, да се срещне с тях, да поговори и в крайна сметка и да избере своя лекар."

Денят на репродуктивното здраве ще се проведе на 10 юни от 11:00 ч. в Бургас в сградата на Културен Център "Морско казино".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиера на фотоизложбата Съединение Берлин
Премиера на фотоизложбата "Съединение Берлин"
Личните лекари вече не издават здравноосигурителни книжки на пациентите
Личните лекари вече не издават здравноосигурителни книжки на пациентите