НОВИНИ

15-годишна българка триумфира в световния шахмат

За първи път в историята на родния шахмат 15-годишно момиче триумфира на световния връх. Повечето добри играчи постигат най-висок коефицент ЕЛО в световната ранглиста към 18-тата си година. Нургюл Салимова от търговищкото село Крепча е на път да стане гросмайстор при жените още тази година. Само една норма я дели от шахматната корона.

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 01.03.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Шампионката, чието име в превод означава Сияйна звезда, е твърде самокритична и не се смята за знаменитост. Зад успехите ѝ стои много труд, затова след училище заляга над дистанционните обучения с треньора си в Бургас.

Нургюл Салимова: Понякога нямам даже време да обядвам. Направо сядам да тренирам по Скайпа два часа, но после аз продължавам и сама, и на ден по принцип играя над 5 часа.

Започва да играе шах 4-годишна. Едва на 6 става шампион на България за деца, следват куп състезания и турнири. Специалистите казват за нея, че е самороден талант и свърхконцентрирана зад дъската. Шампионката пък признава, че е притеснителна и много суеверна. Предпочита белите фигури и винаги играе с любими химикалки и две сребърни колиета.

Нургюл Салимова: Аз играех и с куклите, те не ми пречеха на шаха, но след като се запознах с играта благодарение на моя баща и на дядо ми стана много интересно. Исках да продължа да се уча, а като станах и държавна шампионка ме привлече още повече.

Броиш ли си купите и медалите?

- Вече не. Не успявам. А и аз вече не участвам в турнири, където се дават купи и медали. Играя само в "open" турнири, т.е. при мъжете, а там все още ми е трудно да печеля купи.
Илхан Сахлимов, баща на Нургюл: Като седне зад дъската тя става друг човек, все едно се преражда и стремежът за победа надделява. Надявам се, някой ден да я видим с шахматната корона.

Световната титла при жените е най-близката цел на талантливото момиче. В следващите два месеца ѝ предстои международен турнир в Прага и Европейско първенство в Анталия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антикорупционната комисия не откри конфликт на интереси с жилището на Горанов
Антикорупционната комисия не откри конфликт на интереси с жилището на Горанов
Земеделци отбелязаха 140 години от рождението на Алeксандър Стамболийски
Земеделци отбелязаха 140 години от рождението на Алeксандър Стамболийски