НОВИНИ

МЗ поиска 20 дни отсрочка за заплатите на медицинските сестри

В срок от 20 дни ще бъдат увеличени заплатите на медицинските специалисти съгласно колективния трудов договор. Това стана ясно след среща в здравното министерство между протестиращите медицински сестри и министър Кирил Ананиев. В цялата страна днес се проведоха протести с искане за стартово възнаграждение от две до три минимални работни заплати.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова Екип на "По света и у нас"
15:34, 01.03.2019
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

20 дни отсрочка преди да излязат на палатков лагер пред министерството. Така протестиращите коментираха взетото решение на срещата с министър Ананиев.

Мая Илиева - организатор на протест: Ние не искаме повече да чакаме, затова единственото нещо, което приехме като компромис е тези 20 дни. Оттук нататък няма да спираме.

Стартово възнаграждение в размер на поне две минимални заплати за всички медицински специалисти и по-добри условия на труд. За това настояват протестиращите в цялата страна.

Мая Илиева - организатор на протеста: Той обеща 900 лева. Нас не ни задоволява. Повечето от медицинските специалисти вече взимат по-високи заплати и затова ние в нашата декларация сме посочили 1120 лева като основа за професията.

Със синя лента - символ на недоволството им - на протест излязоха в десетки градове на страната. На фона на огромния недостиг на медицински сестри, протестиращите обявиха, че са готови да блокират системата.

Вяра Врагоева - лаборант в Национална генетична лаборатория: Срамота е. Аз съм един от двамата човека, които правим скрининг на новородените. Една от двете лаборантки съм, не може да получавам 640 лева, не може.
Росица Василева - медицинска сестра: С клас прослужено време този месец сме взели 730 лева заплата. Работим в интензивно отделение на Клиника по неврология.
- Само този, който не е работил нощна смяна, той не знае какво значи да стоиш през нощта, буден, до леглото на пациент.

По стандарти една медицинска сестра трябва да се грижи за четири пациента. В момента в България в 99% от случаите медицинската сестра се грижи от 15 до 30 пациента на дежурство.

Лиляна Гербова, акушерка, Плевен: Аз не съм дошла за себе си, дошла съм за младите. Защото искам някой да ме смени. Но с 630 лева основна заплата никой няма да дойде да ме смени в операционната.

Синдикатите още вчера обявиха, че не подкрепят протеста. От Асоциацията на професионалистите по здравни грижи също се бяха разграничили, но днес дойдоха пред министерството, за да изразят подкрепата си към исканията на протестиращите. Присъствието им обаче предизвика напрежение.

Милка Василева - Асоциация на професионалистите по здравни грижи: Нямаме право да договаряме заплати.
Вяра Врагоева - лаборант в Национална генетична лаборатория: Това е вашето задължение, да бъдете не с нас, да бъдете пред нас, когато видите тази несправедливост, но вие това не го правите.
Милка Василева - Асоциация на професионалистите по здравни грижи: Това е една жестока емоция, и абсолютно ги разбирам колегите и аз на никого не се сърдя. Естествено, че когато 10 години чакаш нещо да се случи, изпушваш в крайна сметка.

В министерството бе оставена декларация с исканията на протестиращите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30 загинали при самоубийствен атентат в Сомалия
30 загинали при самоубийствен атентат в Сомалия
Има такова животно консенсусен президент
Има такова животно консенсусен президент