Медицински сестри от цялата страна излязоха на национален протест

Медицински сестри от цялата страна излязоха на национален протест с искане за по-високи заплати. Те настояват стартовото им възнаграждение да бъде от две до три минимални работни заплати, както и регулиране на работното им време. Вижте повече от прякото включване на репортера Мая Димитрова.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:16, 01.03.2019
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Със сини ленти, символ на недоволството им, медицинските сестри се събраха пред сградата на министерството. 20 града са изявили желание да участват днес в протеста. Синдикатите обаче още вчера заявиха, че не го подкрепят.

Вчера Асоциацията на професионалистите по здравни грижи също се разграничиха, но днес техни представители са тук.

Нели Расиска, протестираща: Нямаше ясен отговор дали ще бъде еднократна помощ, така да се изразя, или ще бъде фиксирано увеличение на щатната работна заплата. Това е нещо, което трябва да бъде уточнено. Има много голяма разлика в заплащането на здравните специалисти в детски ясли, детски градини и болници, тъй като 1 сестра взема 650-670 лв. заплата, която е брутна, с данъците става 500 лв. Моето искане е да се увеличат заплатите не с еднократна помощ, а да бъдат фиксирани 900 лв. като начална стартова заплата за всички здравни специалисти. Има още много искания, могат да ги видят в нашата декларация като връщане на здравните стандарти, не може 3 сестри да вършат работа на 5 и да искаме качествено здравеопазване.

Протестиращите уверяват, че протестите ще продължат, ако все пак не бъдат изпълнени исканията им.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Георги Марков посъветва премиера да си почива
Георги Марков посъветва премиера да си почива
Акцентите след срещата на премиера Борисов с генералния секретар на НАТО
Акцентите след срещата на премиера Борисов с генералния секретар на НАТО