НОВИНИ

Илияна Йотова се срещна с българи, работещи в централата на "Майкрософт"

Около 100 българи работят за технологичния гигант "Майкрософт" в централата на компанията в САЩ. Вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на работно посещение в Сиатъл, се срещна с представители на ръководството на компанията и видя как работят очила за добавена реалност. Репортаж на специалните ни пратеници Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:34, 01.03.2019
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Технологии и тайни за милиарди долари. Сиатъл, най-големият град в щата Вашингтон е предпочетен от централите на огромни компании. А 50 000 експерти по информационни технологии от цял свят работят за "Майкрософт" в града Редмънт.

От компанията особено ценят българските специалисти. Иван Ташев започва работа тук след конкурс през 1997 г. Сега е съдружник и директор на Научно-изследователския център.

Иван Ташев - съдружник и директор на Научно-изследователския център: Българите като цяло, нашето поколение и следващото са изключително добре подготвени в областта на компютрите. България беше един от хъбовете в изчислителната техника в бившия източен европейски блок и това доведе до създаването действително на специалисти от най-висок клас.

На среща с вицепрезидента, българи, работещи за технологичния гигант се интересуваха как държавата ни би върнала висококвалифицираните кадри.

Илияна Йотова, вицепрезидент: 100 човека българи, при това на изключително високи позиции. Особено ме радва това, че работят в системата, която измисля нови технологии, която предлага нови опции за "Майкрософт", включително и за изкуствен интелект, включително в областта на здравеопазването работят българи. За мен беше най-важно едно обобщение, което беше направено от вицепрезидента на "Майкрософт" г-н Хорвитц, който каза - благодаря на държавата ви, че ни даде тези хора. Защо не търсим по-упорито тези контакти, защо не използваме български общности, които могат да бъдат естествената ни връзка с компании като "Майкрософт" и да развиваме ИТ сектора в България.

Компанията представи нови технологии, сред които и очила за добавена реалност.

Илияна Йотова, вицепрезидент: Все едно си в Космоса, такива моменти човек е чел в книги за научна фантастика.
Иван Ташев, съдружник и директор на Научно-изследователския център: Това ще промени всички визуални изкуства като театър, като кино, виждам в бъдеще да се излъчват филми и театрални постановки в пълно 360 градуса, с пространствен звук. Ще промени начина, по който хората работят. Очакваме те да повишат производителността, да намалят брака и грешките, защото това е още един изкуствен интелект добавен, който помага на хората да извършват своята работа.

Бил Гейтс и приятелят му Пол Алън създават компанията през 1975-та. Тогава Бил Гейтс е само на 19 години. Централата се премества тук в Редмънт, недалеч от Сиатъл през 1986-та.

Сега стойността на технологичния гигант се оценява на 839 млрд. долара. Това е най-скъпата компания за информационни технологии в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ананиев: В лечебните заведения ще постъпи ресурс за увеличение на заплатите
Ананиев: В лечебните заведения ще постъпи ресурс за увеличение на заплатите
Грабеж е основният мотив за убийството на таксиметровия шофьор от Разград
Грабеж е основният мотив за убийството на таксиметровия шофьор от Разград