Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с дами посланици у нас

Защитата на човешките права и агресията в училище обсъди вицепрезидентът Илияна Йотова на традиционната си среща на „Дондуков“ 2 с дами посланици в България. Разговорите се проведоха в деня, в който заседава 40-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека в Женева.

от БНТ
15:00, 26.02.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
вицепрезидентът илияна йотова срещна дами посланици нас

Тревожна е тенденцията за задълбочаване на неравенствата в света и суспендирането на човешките права.

„Нерешените социални въпроси раждат озлобление сред хората. От 2008 г. насам политиците са склонни да управляват със страховете на хората, а не с реални решения“, посочи вицепрезидентът и допълни, че е най-лесно да се посочват уязвимите групи като виновни за всички проблеми.

Илияна Йотова представи пред дамите посланици приетите от българския парламент промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие.

„Насилниците често не осъзнават, че са извършили престъпление“, отбеляза вицепрезидентът.

Общо беше мнението, че е необходимо да се търсят корените на агресията, както и да се работи много с насилниците.

Агресията в училище беше сред основните обсъждани теми. На срещата присъства и представителят на УНИЦЕФ в България д-р Джейн Муита. В момента се провежда кампанията на Детския фонд на ООН „Заедно срещу насилието в училище“. Дамите посланици споделиха опита на държавите, които представляват, за борбата с тормоза в училище и агресията сред децата. Обсъдени бяха ролята и отговорността на социалните мрежи.

Илияна Йотова настоя за повече инициативи в училищата, фокусирани върху различните форми на насилие. Общо бе мнението, че учителите трябва да изграждат по-тесни контакти с учениците, да бъдат част от техния живот. Семейната среда е сред основните фактори при възпитаването на децата в добро отношение към другите. Образованието е ключ към решаването на много от тези проблеми – около тази теза се обединиха вицепрезидентът и дамите посланици.

В срещата участва и Моника Митова от Благоевград – избраната от Илияна Йотова победителка в организираната от британското посолство инициатива „Посланик за един ден“. 17-годишната Моника отбеляза, че образованието не се изчерпва само в получаването на знания, но и във възпитаването в човешки ценности.

„Младите хора трябва да повярват, че гласът им има значение, че те са промяната, към която се стремим“, подчерта Моника.

Срещата завърши с обещание за следваща, посветена на епидемията от език на омразата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Агенция РБК: Руска компания ще строи Турски поток през България
Агенция РБК: Руска компания ще строи "Турски поток" през България
АБВ настоя за Избирателен кодекс, който да е в сила поне в следващите 40 години
АБВ настоя за Избирателен кодекс, който да е в сила поне в следващите 40 години