НОВИНИ

1500 лв. ще е средната работна заплата през 2021 г., прогнозира Менда Стоянова

Финансовата и фискална устойчивост на държавата е добра, каза в студиото на ,,Денят започва" председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. По думите й се предвижда ръст на средната работна заплата до 2021г. на 1500 лева, а минималната трябва да бъде около 40% от средната. Според Хасан Адемов от ДПС заради обещания ръст на пенсиите ще се наложи актуализиране на бюджета на държавното обществено осигуряване.

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:22, 16.05.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Менда Стоянова подчерта, че към месец март бюджетът е на излишък от 1 милиард.

Менда Стоянова - депутат от ГЕРБ, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси:
Приходите са доста повече от същия период на миналата година- над 660 милиона повече приходи. Това е горе долу 8,5 % като само данъчните приходи са 10,5 %.

Менда Стоянова определи нивото на безработицата от 6,9 % като рекордно ниско. Запазва се и ръстът на средната работна заплата, която за първото тримесечие на тази година е 1006 лева. Има и сериозен фискален резерв от 12,9 милиарда лева. Тя изтъкна, че министерството на финансите предвижда устойчив ръст на реалния брутен вътрешен продукт - около 3 - 3,5 %. Според Хасан Адемов от ДПС ръст на пенсиите трудно може да бъде предвиден с административни мерки на базата на политическо желание.

Хасан Адемов - депутат от ДПС, председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика:
На първо място трябва да се актуализира бюджета на държавното обществено осигуряване. Няма как да се направи преглед на всички инвалидни пенсии над 900 хиляди в момента заедно със социалните инвалидни пенсии. Тоест този източник е абсолютно нелегитимен и подвеждащ.

Адемов вижда проблем в това, че дискусията около определянето на механизма за определяне на минимална работна заплата ще бъде в предварително зададени бюджетни параметри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строги мерки за сигурност в Кан заради кинофестивала
Строги мерки за сигурност в Кан заради кинофестивала
Фирмата превозвач подозира конкуренти за атаката по автобусите в Пловдив
Фирмата превозвач подозира конкуренти за атаката по автобусите в Пловдив