За пета поредна година в хасковското село Рабово организираха Фестивал на хляба, за да представят „храната на боговете". Така се нарича древното жито лимец, което е било основна храна на траките, а днес фермери се опитват отново да съживят традицията за консумирането му.
В подножието на последните хълмове на Източните Родопи от 5 години възраждат традицията на траките да отглеждат лимец, а всяко лято оживяват традиционните ритуали, които древните жители на тези земи са изпълнявали.
Легендите за древното жито разказват, че само 100 грама от него са достатъчни на човек да преживее цяла седмица.
"Съвременните диетолози препоръчват лимеца, еднозърнестия лимец да се ползва не повече от 50-60-100 грама дневно, защото той е малко по-силно енергиен от останалите пшеници. Съдържа съвсем минимално количество глутен" - обясни Петко Ангелов.
Интерес към лимеца вече са проявили производители на детски храни и дори бира от цяла Европа. В Рабово пък най-много се радват на традиционния хляб от лимец.
"Като се пече хлябът, фурната трябва да е много хубаво загрята - трябва да побелеят тухлите във фурната. Хлябът трябва много хубаво да се меси и да е втасал" - поясни Фети Али - пекар.
"След като това е била храната на траките, би трябвало да е и нашата храна" - твърди Стефка Ангелова.
Домакините на Фестивала на хляба са доволни, че всеки, който ги е посетил, идва отново.
Автор: Диана Николова