Най-скъпото сирене в света се произвежда в Сърбия. То се прави от магарешко мляко във ферма на 50 км от Белград. Луксозният продукт се продава за 1000 евро на килограм.Фермата притежава над 130 балкански магарета. 1 дава средно по 200 милилитра мляко на ден. От 25 л прясно магарешко мляко се получава едва килограм сирене, при това направата е ръчна. Комбинацията от тези два фактора правят цената толкова висока.
"Магарешкото мляко е скъпо само по себе си. Цялият млечен ресурс на фермата в Засавица може да произведе само 100 кг
сирене за 1 година. Така че, да, доста е скъпо", каза Душан Кекуш, производител на сирене.
Цената обаче се оправдава от качеството на продукта. Маслеността е само 1%, а съдържанието на витамин С e 6 пъти по-високо, отколкото в другите млечни продукти.
"Всеки ден доим магарешко мляко и цената е 40 евро за литър. То е много хранително и полезно за засилването на имунитета на бебетата. При положение, че разполагаме с много магарета и изобилие от мляко, решихме да се пробваме и с производството на магарешко сирене", разказа Вукадинович, фермер.
Интересно е също, че съставът на магарешкото мляко е най-близък до човешкото. Освен че подсилва имунитета, то помага и при дихателни проблеми. В древността хората вярвали, че то разкрасява. Според митовете, Клеопатра се е къпела в магарешко мляко. Днес тенисистът Новак Джокович проявява интерес към продукта - може би в бъдеще магарешко сирене ще се предлага в неговата верига ресторанти.
Автор: Добрина Димитрова, стажант репортер