НОВИНИ

16 университета повишават таксите си следващата година

16 университета ще увеличат таксите си за студенти за следващата учебна година като средното повишение ще е с около 11 на сто.Единствено Софийския университет ще намали някои от таксите си.Други висши училища пък не променят заплащането. На страницата на просветното министерство за обсъждане за качените промените на таксите във висшите училища. То ще продължи до 19 април, след това таксите ще бъдат утвърдени от Министерския съвет.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:17, 31.03.2018
Чете се за: 01:37 мин.
Още

Най-старото ни висше училище, Софийският университет, намалява таксите в 17 специалности. Прави впечатление, че заплащането за специалностите на Физическия факултет пада от 750 на 200 лева. Целта е да се привлекат студенти към природните науки.

проф. Ренета Божанкова, зам. ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: Това е един малък стимул, който да даде на студентите възможност да изберат тази специалност, тези специалности, защото говорим за специалности на Физическия и още няколко факултета и по този начин да се реагира на актуалните проблеми, пред които обществото ни е изправено.

Таксите се намаляват и в специалности като статистика, теология, география.

Новоприетите студенти с максимален бал в специалност математика и статистика пък се освобождават от заплащане за първата година на обучение. Без промяна остават таксите в 69 специалности в седем от факултетите - сред тях тези по журналистика, биологическия, по математика и информатика. Увеличава се заплащането в 30 специалности.

В специалността „Право“ таксите нарастват от 739 на 800 лева, а в най-желаната специалност „Психология“ - от 560 на 600 лева.

;
проф. Ренета Божанкова, зам. ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: Това би могло да бъде обяснено с интереса към тези специалности, с преценката, която са направили колегите в тези факултети по отношение на работата със студентите, инвестицията в научна дейност, в материална база, но минимални са тези увеличения.

Промените в таксите на Софийския университет се отнасят само за новоприети студенти. 17 университета няма да променят заплащането за идната година.

Сред тях е и УНСС. Тук таксите остават 462 лева годишно за направление „Икономика и администрация“ и 670 лева за „Право, социология и политически науки“.

Увеличение пък ще има в 16 висши училища. Русенският университет увеличава с около 20 лева заплащането за почти всички специалности без „Администрация и управление„ и „Икономика“.

проф. Пламен Кангалов, зам.-ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“: Ние последните 10 години сме се въздържали от повишаване на таксите.Считам че все пак това увеличение на семестриалната такса не е съществено и не би попречило на студентите да се обучават.
;

Отпуска се допълнителен прием в осем професионални направления - сред тях математика, физика, химия. Те са с намаляващ брой студенти, но важни за стопанството. По държавна поръчка ще бъдат приети общо над 45 хил. студенти, платено обучение - над 10 хиляди. В частните висши училища пък местата са за 14 хиляди студенти.

;

СУ „Св. Климент Охридски“

Физически факултет - такси: намаление от 750 лева на 200 лева

  • Астрофизика, метеорология и геофизика
  • Инженерна Физика
  • Квантова и космическа теоретична физика
  • Физика

Намаление на такси в други специалности и факултети:

  • Статистика - от 800 на 640 лева
  • Теология - от 560 на 500 лева
  • География - от 800 на 640 лева

Без такси: новоприети студенти с максимален бал в специалности:

  • Математика
  • Статистика

Увеличение на таксите:

  • Право, Международни отношения - от 739 на 800 лева
  • Психология - от 560 на 600 лева
;

Русенски университет „Ангел Кънчев“

Увеличение на таксите: 20 лв. с изключение на специалностите:

  • Администрация и управление
  • Икономика
;

Прием на студенти

  • държавна поръчка - 45 918
  • платено - 10 692
  • частни университети - 14 340
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Порожанов подкрепи исканията на земеделците
Министър Порожанов подкрепи исканията на земеделците
Протест срещу пътните такси в Албания премина в насилие
Протест срещу пътните такси в Албания премина в насилие