Засилени проверки на храните в училищните столове в столицата. Инспекторите от Агенцията по безопасност на храните следят за годността, качеството и начина на съхранение, като проверяват и цялата документация, необходима на една кухня. При груби нередности се съставят актове за административно нарушение, а санкциите са от 500 до 10 хил. лева. Проверките са започнали от първия учебен ден, засега няма констатирани сериозни нередности.След първия учебен ден идва ред и на първите проверки в училищните столове. Заедно с инспектори по безопасност на храните посетихме кухнята на столичното 1-во училище. Най-важният документ е удостоверението за регистрация. Не са малко и останалите изисквания.
"Дневник за входящ контрол, за лична хигиена, дневник за хигиена на обекта, дневник за температурен режим", заяви д-р Силвия Каменова, старши инспектор.
До тук добре. В документите ясно е описано състоянието на кухнята и работниците. Ред е на практическото приложение на правилата. Важно е отделните видове продукти да се обработват на различни мивки и работни плотове, за да се избегне замърсяване, обясняват експертите. А в хладилниците открихме оставената проба от храната за деня, която се съхранява 48 часа.
"Това се прави с цел евентуално, ако изникне сигнал за някакво неразположение у дете, консумирало тази храна, да може да се извърши лабораторен анализ", поясни д-р Силвия Каменова, старши инспектор.
Съхранява се и оригиналният етикет на храните, а те трябва да са произведени по държавен стандарт. Дребната нередност, на която се натъкнахме бяха сандвичи без обозначена дата, на която са направени. Те бяха свалени веднага от витрината. Експертите издадоха и предписание за лека корозия в един от хладилниците. Заключението все пак беше, че кухнята е в добро състояние.
Автор: Милена Кирова