НОВИНИ

17-километрова блокада на ГКПП Маказа

Министерството на транспорта ще съдейства на българските превозвачи в търсенето на компенсации от Гърция. На среща със заместник-министъра на транспорта Антон Гинев, превозвачите са поискали логистична и юридическа подкрепа, за да заведат искове в гръцки съдилища за нанесени финансово-икономически загубиА блокадата продължава - за 72 часа бе блокиран пътя Кърджали - Комотини. Пункта Маказа работи нормално, преминаването на ТИР-ове през него е забранено. Пътуването към вътрешността на страната е възможно само по обходни маршрути. Според стачкуващите, кризата в Гърция ще се отрази и на България, защото през тази година те няма да наемат сезонни работници.

bnt avatar logo
от Красимир Ангелов
20:08, 15.02.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Над 200 трактора преградиха пътя след граничния пункт Маказа. Блокадата е на 17 километра от границата. Много от пътуващите за България гърци предпочитат да се върнат обратно, докато българите карат през нивите, за да заобиколят блокадата. Конфликти с протестиращите няма.

Тарсис Софиянис, фермер: Няма никакви проблеми с хората от Кърджали и Хасково. Те ни разбират и ни съчувстват

Пътят е затворен за 72 часа, но блокадата може да бъде удължена, предупредиха гръцките фермери. Според тях, рязкото увеличение да данъците и социалните им осигуровки ще се отрази и на граничните райони в България, откъдето те наемат сезонни работници.

Тарсис Софиянис, фермер: Как да наемем хора на работа, след като ние няма да имаме пари да се прехранваме. Нямаме пари дори да изорем и засеем нивите.

Хората вече избягват работа в Гърция и се ориентират към други европейски страни, обясниха от граничната община Кирково.

Валентина Димитрова, заместник кмет на община Кирково: Причината е, че нашите хора отказват вече да работят там, защото заплащането е твърде ниско. Хората казват - десетина, петнайсет евро, значи по-малко от 20 евро на ден, което никак не е много за труда, който полагат там.

От блокадата засега най-много страдат собствениците на магазини и заведения, защото потокът от гръцки клиенти рязко е намалял.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин с първа тренировка в България
Пирин с първа тренировка в България
Край на евтините таксита във Варна
Край на евтините таксита във Варна