НОВИНИ

1850 души са преминали през "Пирогов" от началото на празничните дни

За две денонощия и половина през "Пирогов" са преминали 1850 пациента, каза проф. Асен Балтов, директор на лечебното заведение, в пряко включване за "Сутрешния блок" на БНТ.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
08:37, 26.12.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

В "Пирогов" няма много пациенти от началото на празниците.

Проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов": Не беше много натоварено. За две денонощия и половина са преминали 1850 пациента, от които обаче 550 са деца до 18 години, като останаха на лечение 170 възрастни и 50 деца. Тук режимът на лечение си е постоянен, 24-часов, което означава, че ние продължаваме да работим като в непочивните дни. Бяха извършени общо 60 оперативни интервенции - 15 при млади и 45 при възрастни пациенти.

Едни от най-натоварените кабинети бяха вътрешните болести, педиатрията, травматологията и хирургията, добави той. За разлика от други години, по-малко са случаите на прекомерно употребилите алкохол.

Проф. Асен Балтов: Имаме един-единствен случай с пиратка при един 60-годишен пациент. Апелирам за новогодишните празници много да внимават всички.
Има доста пациенти не само от София, но и от цяла България с по-тежки травми. Знаете, имаше няколко по-сериозни катастрофи.

Няма случаи на деца, употребили алкохол. Повечето деца, които са приети в периода, са свързани с откритият преди година спешен педиатричен кабинет. Затова приемът на млади пациенти през този кабинет се увеличава.

Проф. Асен Балтов: Те са обикновено около 100 на денонощие, което доста увеличи спешният прием на пациенти в "Пирогов". Общо за цялата година е с 12 000 повече спрямо миналата година.

Нова информация за възникване на пожара в болницата няма и се изчаква да приключи разследването, каза директорът на болницата.

А с настъпването на Новата година се очаква да започнат и ремонтите в лечебното заведение.

Проф. Асен Балтов: Очакваме ремонтите да започнат буквално след празниците. Успяхме да получим кредит от 13 млн. лева, с което ще бъдат обновени 5 сгради на "Пирогов".

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подаръци зарадваха децата в мигрантския лагер в мексиканския град Хуарес
Подаръци зарадваха децата в мигрантския лагер в мексиканския град Хуарес
В кои части на света бе видимо последното за 2019 г. слънчево затъмнение?
В кои части на света бе видимо последното за 2019 г. слънчево затъмнение?