Нов взрив на трихинелоза в Пловдивско. Заразени са над 30 души, консумирали месо от домашни прасета. Животните са отглеждани в частно стопанство край село Старосел. Собственикът на нерегистрираната ферма ще бъде санкциониран, съобщиха от Пловдивската агенция за безопасност на храните.
Първи лекарска помощ потърсил млад мъж, който бил с висока температура и болки в мускулите. Разказал, че наскоро ял домашно приготвена луканка. Същото месо консумирали и други 30 души. Трима са настанени в болница, а на останалите е назначено профилактично лечение.
- Аз ядох такова домашно, дето там ги гледат. И какво, нищо ми няма, ето здрав съм, - казва Тодор Петков.
- Как го яде, сготвено ли?
- Сготвено.
- Колко души ядохте?
- Четирима, никакъв проблем.
- Лицата, които са заболели, всъщност са го консумирали като сурово - сушен колбас, направен на луканка, тогава и заразяването е най - силно, - обяснява д-р Галина Дервишева, паразитолог в РЗИ Пловдив.
Месото е от прасета, отглеждани в частна ферма край Старосел. Всеки ден животните се разхождали свободно в планинската местност Маньов дол. Предполага се, че са имали контакт с диви прасета или гризачи, откъдето са се заразили. Според хората, яли от месото, то е проверено от ветеринар в село Паничери.
- За пореден път призовавам хората да не се предоверяват, че някой казал, друг изследвал, яжте спокойно, няма проблеми. Доверете се единствено и само на изследванията в акредитираните лаборатории, - апелира д-р Иван Шиков, и.д.директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Пловдив.
В региона обаче те са само две - в Агенцията по храните и в Здравната инспекция в Пловдив. И често хората от селата дават проби само на местните ветеринари.
Репортаж на Деница Торньова и оператора Георги Котов