Знаем ли какво ядем? Отговор на този горещ въпрос потърсиха днес в информационното бюро на Европейския съюз в София с помощта на евродепутата Антония Първанова, експерти от Българската агенция по безопасност на храните и дребни предприемачи в сектора.
Антония Първанова - евродепутат: "Борим се с гигант, но въпросът не е в това кой ще спечели битката. В края на краищата, ако процедурата и възможността за избор не е прозрачна рано или късно ние си плащаме със здравето си."
Не малко полезни обозначения обаче не били приети. Така няма да знаем например дали продуктът е от клонирани животни. Няма да има и предупреждение за аспартам. Изписването на трансмазнините няма да е задължително. Европейският пазар обаче все повече се затваря за ГМО - новина, която зарадва любителите на чистата храна на дискусията. Сред тях и Боби и Бояна, които имат малък хранителен магазин и дойдоха да проучат за нови продукти.
Бояна Рачева: "Подбираме си продуктите, имаме изискваме първо да са български, второ да са качествени. В кашкавала да няма сухо мляко, палмови мазнини и там каквото друго биха се сетили да сложат, а да е само от мляко, както баба ми го е правила навремето."
Борис Тасев: "Мотивира ни това, че храната е здраве. Истинската храна е здраве и хранейки се здравословно не посещаваме болници за щастие и не ползваме услугите на лекари и на аптеки - да, определено не си даваме парите за лекарства."
Тези млади търговци успяват да се издържат от бизнеса си, но не и да печелят.
Автор: Цвета Младенова