Знаем ли какво ядем? Отговор на този горещ въпрос потърсиха днес в информационното бюро на Европейския съюз в София с помощта на евродепутата Антония Първанова, експерти от Българската агенция по безопасност на храните и дребни предприемачи в сектора. През декември тази година в България като страна членка на съюза влизат в сила пакет законови промени, свързани с етикетирането на храните. В резултат етикетите върху продуктите трябва да съдържат много по-подробна и опростена информация за съдържанието, произхода и съставките, които могат да причинят алергии.
Какво ще пише и какво ще бъде пропуснато на етикетите на продуктите? След промените буквите ще бъдат по-големи. Размерът на шрифта ще е най-малко милиметър. Нови регулации обхващат и изкуствените добавки, т.нар. Е-та. Според регламента, задължително трябва да се изписва какви са те - оцветители, консерванти, подсладители или емулгатори. Друга промяна в етикетите е за месото - мляното месо без соя. Забранява се в него да се влагат консерванти и добавки, като се допуска само сол - до 1% от масата на месото. Така Брюксел се опитва да пресече практиката месото да се тъпче с една от най-генномодифицираните култури в света - соята.
Антония Първанова - евродепутат: "Борим се с гигант, но въпросът не е в това кой ще спечели битката. В края на краищата, ако процедурата и възможността за избор не е прозрачна рано или късно ние си плащаме със здравето си."

Не малко полезни обозначения обаче не били приети. Така няма да знаем например дали продуктът е от клонирани животни. Няма да има и предупреждение за аспартам. Изписването на трансмазнините няма да е задължително. Европейският пазар обаче все повече се затваря за ГМО - новина, която зарадва любителите на чистата храна на дискусията. Сред тях и Боби и Бояна, които имат малък хранителен магазин и дойдоха да проучат за нови продукти.
Бояна Рачева: "Подбираме си продуктите, имаме изискваме първо да са български, второ да са качествени. В кашкавала да няма сухо мляко, палмови мазнини и там каквото друго биха се сетили да сложат, а да е само от мляко, както баба ми го е правила навремето."
Борис Тасев: "Мотивира ни това, че храната е здраве. Истинската храна е здраве и хранейки се здравословно не посещаваме болници за щастие и не ползваме услугите на лекари и на аптеки - да, определено не си даваме парите за лекарства."
Тези млади търговци успяват да се издържат от бизнеса си, но не и да печелят.
Автор: Цвета Младенова