НОВИНИ

200 души в Русе продължават да се надяват блок "Русия" да бъде укрепен

200 обитатели на блок “Русия” в Русе, който пропада в единия край, чакат решение за укрепване на сградата от регионалното министерство. Техният 10-етажен блок е одобрен за саниране още при първия прием на документи. Началото обаче непрекъснато се отлага и не е ясно откъде ще се намерят средства за конструктивното му укрепване.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе
19:29, 13.10.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
200 души русе продължават надяват блок русия укрепен

През юни домоуправителката на блока Татяна Василева е запознала министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков с проблема. Тогава група експерти от община Русе и народни представители са видели на място докъде са стигали сляганията.

Светлана Василева - домоуправител: Огледаха блока, но казаха, че това не е единственият блок в България, който е в такова състояние.

Блокът започва да се накланя след тежкото земетресение във Вранча през март 1977 година. В момента отклонението в горната част е достигнало 80 сантиметра. Сградата е на 10 етажа и всички живеещи в нея се надяват да няма нов силен земен трус.

Светлана Василева- домоуправител: Усеща се, непрекъснато скърца блокът, непрекъснато се чува един особен звук, който ни притеснява. И нощно време, и през деня. Ако нещо стане някакво земетресение, ние сме обречени на гибел.

Заради конструктивните проблеми на блока, става все по-трудно да се живее в него. През годините местната власт е направила инженерно- геоложки доклад и е открила причините за пропадането.

Спасимир Димитров - директор на дирекция „Обществен ред и сигурност”- община Русе: Тоя блок е достатъчно висок, сондиран върху ивичести основи, вследствие на преовлажняване се получават такива пропадания, каквито са на блок „Русия".

Част от апартаментите вече са празни, защото хората са ги напуснали.

Светлана Василева-домоуправител: “Има доста апартаменти, които не са продаваеми, защото хората като чуят, че блокът е наклонен, не желаят да купуват жилища.”

Вече три години блок “Русия” има изрядна документация за саниране, но то няма да започне, докато държавата не намери пари за неговото укрепване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската Сметна палата чества 40 години от създаването си
Европейската Сметна палата чества 40 години от създаването си
Производството на бира е най-високо за последните 10 години
Производството на бира е най-високо за последните 10 години