Сдружение "Зелени инициативи" настоява Българската
агенция по безопасност на хранитe да извърши проверка на
колбасите за наличието на "суха кръв" и "карагенан". Oт Сдружението изразяват тревогата си от появилите се публикации, че българските производители на колбаси влагат в продуктите си тези съставки.
Според тях "сухата кръв" е отпадъчен продукт от кланиците и
би следвало да се унищожава по специална процедура. Според изнесените данни в тези продукти се влагат още субстанцията "карагенан", свинска мас и оцветители. Така българските потребители консумират изкуствено създадени колбаси, които нямат нищо общо със
стандартите за здравословна и качествена храна - посочват от сдружението и затова настояват Агенцията по безопасност на храните
да направи незабавна проверка дали изнесените данни са верни и доколко употребата на тези субстанции е безопасна за здравето. В
писмото до директора на БАБХ се настоява още проверката да стане под контрола на гражданското общество и резултатите от нея
да се публикуват в най-кратки срокове.
Източник: БТА