НОВИНИ

Експеримент на БНТ - драстични разминавания в резултатите от кръвен тест

Провокиран от архаичните изисквания на една наредба, наш екип потърси отговор на въпроса може ли да се вярва на изследванията за алкохол в кръвта.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:57, 01.04.2014
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Провокиран от архаичните изисквания на една наредба, наш екип потърси отговор на въпроса може ли да се вярва на изследванията за алкохол в кръвта. Оказа се, че кръвни проби, взети от един и същ човек дават огромни разлики в лабораториите на различни болници. Ужасяващото е, че несъвършенствата на наредбата са в състояние да помогнат на виновни шофьори да избегнат правосъдието, а зад решетките да попаднат невинни водачи.

Посред бял ден, в работно време, с превъзходно мезе и бутилка водка каним двама млади на по чашка.

Владимир Тодоров - Асоциация на пострадали от катастрофи: Медицинско лице взима кръв в шишенца според наредбата, която изисква в тях да има консервант, но не и антикоагуант. Изстудени при 4 градуса, в хладилна кутия, пробите поемат към лабораториите във ВМА, Съдебна медицина, Пирогов и окръжна болница в Пловдив. Там мерят алкохола с газхроматограф, точна и силно чувствителна апаратура. Но в по-голямата част от страната, пробите отиват в научно техническите лаборатории на полицейските управления, където използват другия метод описан в наредбата - Видмарк. Метод от миналия век, който отнема часове и крие много рискове от грешки. Още при подготовката.
Христо Колев - химик: "Ако химикът не е достатъчно търпелив да изчака да се стече тази гъста течност може да се допусне огромна грешка."

Антикварните колби с няколко капки кръв стоят два часа на 60 градуса, и всичко което може да се изпари се разтваря в реактива, който ще се мери. Лошото е, че се изпарява не само алкохолът, но и кетони и ацетони.

Христо Колев: "Точно това е недостатък на този метод, защото може да даде изкуствено завишен резултат."

Резултатът изчислен по Видмарк е 4,5. Резултатите от газхроматографите в болниците също са готови.

- Да, много са интересни резутатите, всъщност те са шокиращи така да се каже.

- Хайде да се шокираме.

- Ами започваме с най-ниските , те са в окръжна болница Пловдив.

- 0,43 промила за момчето, 0,47 за момичето.Във военна болница са измерили 0.48 промила и при двамата.

- До тук са невинни.

- До тук са невинни, пиха но са невинни.

С резултатите от Пирогов - над 0,6 промила ще им отнемат книжката за една година. Но най-шокиращи са резултатите от Александровска болница - 1,1 промила. На 0,1 промила от затвора.

Тук се вкарват невинни хора или излизат виновните невинни, това не е правораздаване. Но изводът е ясен - наредбата поставя под въпрос справедливостта на всички присъди.

Не че експертите не предупреждават всяка една власт. Но реакция от трите отговорни министерства липсва. Както през годините, така и днес.


Подробности за абсурдните изисквания на наредбата и как пияни шофьори се измъкват от ръцете на правосъдието можете да видите във филма "1000 промила несъотвествия"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клисарова: Ще се подсилят извънкласните дейности в национален мащаб
Клисарова: Ще се подсилят извънкласните дейности в национален мащаб
Между 2 и 3 пъти седмично изтребителите ни се вдигат по тревога
Между 2 и 3 пъти седмично изтребителите ни се вдигат по тревога