НОВИНИ

2400 язовира са в неизправно състояние

Контролът над язовирите е неефективен, собствениците масово не се санкционират за допуснатите нарушения. Това показват последните данни на прокуратурата обявени днес от зам.-главният прокурор Ася Петрова в сутрешния ни блок "Денят започва". Повече от половината или 2400 язовира са в неизправно състояние, а написаните затова административни актове са едва 80, наказателните постановления - пет. Сред язовирите, които са в тежко състояние се оказаха и двата основни в софийска област - Бели Искър и Огняново.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Цветелина Катанска
21:02, 27.02.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
2400 язовира неизправно състояние

Един от основните източници на питейна вода за София - високопланинският язовир Бели Искър не е ремонтиран основно повече от 70 години. В резултат, последната проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор показва, че стената му не може да издържи напора на водата, ако язовира се напълни. От ведомството обясниха за По света и у нас, че единственото решение е да се източи съоръжението и да се укрепи.

Крум Георгиев, кмет на село Бели Искър: Язовира според специалисти, които идваха на място, се нуждае от ремонт. И той е опасен, не само за Бели Искър и Самоков. Представете си 16 млн. куб. вода, Бели Искър на 14-та минута няма да бъде тук, както и селата около река Искър.

Ремонт обаче не се прави. Причината - не е ясно кой всъщност е собственик на язовира. Топката за стопанисването му се прехвърля между областния управител на София област и Столична община. Почти същият е случая с другият резервен водоизточник - язовир Огняново до Елин Пелин. Там спор се води между областния управител и фалиралото дружество "Кремиковци". И така от 1994 г. Областната управа е поискала от Министерския съвет да стане собственик, но засега няма решение. Последната проверка на метрологичната агенция показва, че съоръжението за контролиране на преливниците на язовира е повредено и на практика той е извън контрол. Точно в подножието му е село Огняново, а в близост град Елин Пелин.

Ася Петрова, зам.-главен прокурор на ВАП: Контролният орган е пасивен, не прилага закона с необходимата строгост, с необходимата тежест и затова ние многократно, вече за втори път оказваме на държавната агенция да активизира своята дейност по налагане на принудителни административни мерки.

Кога реално обаче ще се повиши контрола и хората ще могат да са спокойни за живота и собствеността си близо до язовирите не е ясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избирателни райони и мандати
Избирателни райони и мандати
ТЪРСИ ДОБРОТО: Кюстендилец създаде група във фейсбук в помощ на абитуриенти от социално слаби семейства
ТЪРСИ ДОБРОТО: Кюстендилец създаде група във фейсбук в помощ на абитуриенти от социално слаби семейства