НОВИНИ

Наш учен разработва пречистващи прозорци

Други зелени технологии могат да превърнат прозорците ни в пречистващи въздуха филтри.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:28, 11.05.2014
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Други зелени технологии могат да превърнат прозорците ни в пречистващи въздуха филтри. В основата на новата технология стои покритие от титаниеви наночастици. В разработването на идеята участва и наш учен. Химикът Божидар Стефанов разкри хитрата идея на пречистващите прозорци на Софийския фестивал на науката.

Една среща с химик може да е доста стресираща. Особено след като обясни с какво може би е пълен въздухът вкъщи. Формалдехиди, които се отделят от лепилата на евтини мебели, стирени от синтетичните килими, дихлорметилени от битовата химия. Но пък става ясно откъде идва умората и главоболието.

Божидар Стефанов: - Ацеталдехидът например е причина за махмурлука. Така че когато те се натрупат в стаята, ние започваме да изпитваме главоболие, умора отпадналост. Синдромът на болната сграда - така се нарича и 1/3 от сградите са засегнати от него. Така че е много перспективно с един прозорец тези молекули да се премахнат от въздуха и да се чувстваме добре вкъщи.

Божидар е част от екип в университета в Упсала, който се е заел с тази задача. Идеята всъщност е доста проста. Прозорците се покриват с тънък слой наночастици от тинаниев диоксид. На слънчева светлина той се активира и ускорява разпада на вредните молекули във въздуха и така го пречиства. А най-хубавото на тази технология е, че не е скъпа.

Божидар Стефанов: - Титаниевият диоксид е един от най-евтините материали. Използва се много широко като боя, като бял пигмент, в пастите за зъби, в белите бои. Добива се с тонове и е доста евтин.

Малко по-сложно, е обаче, да се получи титаниев диоксид във форма, която да е активна. Прозорци с подобно покритие отскоро са на пазара, те са самопочистващи се. Учените в момента проучват дали същите наночастици могат да се използват и за прочистване на въздуха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенски студенти и преподаватели изобретиха уникален електромобил
Русенски студенти и преподаватели изобретиха уникален електромобил
Русия и Норвегия искат български череши
Русия и Норвегия искат български череши