НОВИНИ

Пет часа продължиха дебатите по вота на недоверие (ОБЗОР НА ДЕНЯ)

Бурен политически ден имаха депутатите.

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 28.05.2014
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Бурен политически ден имаха депутатите. Днес бе първото заседание след проведения евровот. Опозицията отново поиска оставката на кабинета и предсрочни избори, споровете продължиха 5 часа. Коментари предизвика и изказването на лидера на ДПС Лютви Местан, че това правителство вероятно няма да изкара мандата си докрай.  От Атака пък поискаха касиране на изборите. Със специалното уточнение, че след евровота има известно разместване в политическата картина и че техните избиратели не са им дали мандат да искат сега предсрочни избори, председателят на ДПС все пак отговори на въпроса дали сегашият премиер ще изкара целия си мандат.
Лютви Местан - лидер ДПС: "Каква е вероятността този кабинет да изкара до края на мандата си? аз не бих обсъдил такъв вариант, ето получихте един конкретен отговор".
Лютви Местан поясни още, че от тях не може да се очаква да решат съдбата на кабинета, но и че обективният анализ на ситуацията показвала, че е нужна резервираност, но те ще останат лоялна и отговорна партия. Призова решенията да се взимат без еуфория.
Лютви Местан - лидер ДПС: "Твърдим, че има проблем, който може да бъде решен не с ултиматуми, а с диалог, диалог, който може да ни подскаже най-вярното решение в полза на за българските граждани и България".
SnimkaЛидерът на БСП беше лаконичен.
Сергей Станишев - лидер БСП: "Аз не смятам, че трябва да коментирам позиция или мнения на други политически сили, нека видим сега вота на недоверие, а въпросния анализ за ситуацията и резултатите ще ги направим в най-близко време".
Янаки Стоилов - БСП: "Продължителността на мандата не може да бъде основната задача, която стои пред БСП, нейната задача, нашата задача е да изпълним максимално ангажиментите, които сме поели пред хората".
Лидерът на ГЕРБ обаче иска оставката на кабинета още днес. Заяви, че е готов като лидер на най-голямата партия веднага да седне на преговори с която и да е друга политическа сила, но само след оставка.
Бойко Борисов - лидер на ГЕРБ: "Днеска съм готов в името на България като си подадат оставката пред вас, който иска среща с мен сядам тук и почвам да говоря. Но днеска. Те няма да подадат оставка аз съм убеден, това са хора без морал, това са хора без никакъв феърплей, просто аз не знам, няма шанс в България".
От Атака дадоха да се разбере, че остават в парламента и ще подкрепят управлението. Заплашиха, че ще поискат касиране на изборите заради купуване на гласове. Обвиниха ГЕРБ, че работи задкулисно с партията на Бареков.
Десислав Чуколов - партия Атака: "Ние настояваме за касиране на тези избори (реакция с викове). Вие от ГЕРБ ще докажете, че работите в пълен унисон в пълно съглашанеие с Николай Бареков, ще го докажете и днес, ще го докажете и следващите седмици."
Николай Бареков обаче ги опроверга. Поиска предсрочни избори и днес.
Николай Бареков - лидер ББЦ: "БСП е най-демократичната и нормална партия. Аз съм готов дори в изборната кампания да кажа, ако БСП събере достатъчен брой гласове, че да ми стигат нашите гласове и техните за едно експертно правителство, пък аз ще им предлажа да ме подкрепят за премиер".
Дали ще има ремонт на кабинета или избори и кога - ще обсъдят първо лидерите на БСП и ДПС. А всички лидери на партии очакват среща при президанта, на която да се разберат какво е най-доброто решение за България. Snimka1
Пламен Орешарски - министър-председател: "Аз винаги съм подчертавал, че подкрепата на кабинета на двете партии е ключ. Нямам готовност да отговоря в момента за каквито и да е промени в кабинета. Предстоят ми по-общи консултации с лидерите на двете партии. По обясними причини досега нямах такава възможност".
С традиционни възгласи, опозицията посрещна енергийния министър. От ГЕРБ заявиха, че в резултат на действията на управляващите, секторът е в криза.
Делян Добрев: "Налице са непрозрачно управление, хроничен финансов дефицит, влошаване на финансовите показатели на всички държавни дружества".
Явните опити за избягване на европейското законодателство за изграждане на Южен поток, както и острата политическа намеса в спора между държавния регулатор и ЕРП-тата станаха повод за недвусмислена реакция от ЕК и многократни предупреждения за санкции. Енергийният министър заяви, че политическото говорене е вредно за цялата икономика.
Драгомир Стойнев - министър на икономиката и енергетиката: "Не можем с магическа пръчка да оправим всичко, което съсипахте за 3 години и половина. Южен поток за нас остава стратегически и европейски проект, на който държим, въпреки натиска, който има от опозицията. Ние трябва да се обединим върху някои ключови неща, независимо кои правителства ще дойдат след това".
Делян Добрев - ГЕРБ: "Ние подкрепяме Южен поток, спазвайки европейското законодателство".
Срещу ГЕРБ застанаха БСП, ДПС и Атака.
Явор Куюмджиев - КБ: "Кефите ме, защото сте уникални манипулатори. Този вот на недоверие е към вас, към вашата политика, която близо 4 години водехте. Въпреки че така и не разбрахте, че истинският вот на недоверие беше няколко стотин хиляди човека на улиците и ви свалиха от власт, веднъж завинаги".
Рамадан Аталай - ДПС: "Енергетиката е един от секторите, по които трябва да мълчите. Трябва да се учите и да си записвате и да видите как се управлява енергетика от това управление".
Николай Александров - Атака: "Това е един вот, който е тотално несъстоятелен по една причина - едно управление, което е паднало за енергиен проблем, внася вот по енергиен проблем. Или това е някакво раздвоение на личността?
Словесни бисери съпътстваха дебата: Snimka3 Ивайло Московски - ГЕРБ: "Дадоха ви от Газпром написани 2 промени и г-н Ерменков и г-н Куюмджиев като първи мажоретки влязоха да ги дадат". Явор Куюмджиев: "Аз не се обиждам от думичката мажоретка, трудно си се представям с моя размер с помпони. Владислав Николов - ГЕРБ: "Искам да обърна внимание, че е непристойно един министър да ми клати главата и да ме заплашва с жестове. Главата ще си я клатите у вас. Кирил Добрев - КБ: "Как си клати Стойнев главата, си е негов проблем бе колега". Магдалена Ташева - Атака: "Бегло да спомена друг жанр в големия грабеж. Разполагането на калинки и котараци в ключови възли на енергетиката". Владислав Николов: "Искам да намалите малко уредбата, оглушахме от колежката, така неистово се дереше, че отзад се не търпи". БСП и ДПС посрещнаха с ръкопляскания премиера Орешарски в залата. А ГЕРБ демонстративно напуснаха, вместо да чуят думите му. Във видеото - пряко включване на Надежда Василева.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Николай Николов: Човешката дейност е основната причина за възникването на пожари
Николай Николов: Човешката дейност е основната причина за възникването на пожари
08:07, 17.07.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Пожарът в Карловско е овладян, но щетите за стопаните в района са огромни
Пожарът в Карловско е овладян, но щетите за стопаните в района са огромни
07:46, 17.07.2024
Чете се за: 01:50 мин.
Борбата с огъня: Пожарът край Отец Паисиево гори на три фронта
Борбата с огъня: Пожарът край Отец Паисиево гори на три фронта
07:29, 17.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Пожарът край Стара Загора вече е под контрол
Пожарът край Стара Загора вече е под контрол
07:17, 17.07.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Почитаме Света Марина
Почитаме Света Марина
07:00, 17.07.2024
Чете се за: 00:35 мин.
В пощенските станции да се обменят левове в евро ще обсъди Министерският съвет
В пощенските станции да се обменят левове в евро ще обсъди Министерският съвет
06:42, 17.07.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Темата с пожарите в страната влиза за обсъждане и в Народното събрание
Темата с пожарите в страната влиза за обсъждане и в Народното събрание
06:23, 17.07.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Тежка остава обстановката с множеството горящи огнища в страната
Тежка остава обстановката с множеството горящи огнища в страната
06:06, 17.07.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Днес ще бъде екстремно горещо в цялата страна
Днес ще бъде екстремно горещо в цялата страна
05:55, 17.07.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Ремонт на ремонта? Пропадна част от асфалта на бул. "Патриарх Евтимий" в София
Ремонт на ремонта? Пропадна част от асфалта на бул. "Патриарх Евтимий" в София
22:45, 16.07.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Вятърът отново разпали пожара край село Константиново
Вятърът отново разпали пожара край село Константиново
22:22, 16.07.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Пожарът от Отец Паисиево продължава навътре в Средна гора
Пожарът от Отец Паисиево продължава навътре в Средна гора
22:06, 16.07.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа край село Шереметя
Тежка катастрофа край село Шереметя
Нов протест пред парламента
Нов протест пред парламента