НОВИНИ

Опасни дерета и над София

Бедствието от миналата седмица ни даде повод да проверим кои са другите опасни дерета в страната.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:25, 26.06.2014
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Бедствието от миналата седмица ни даде повод да проверим кои са другите опасни дерета в страната. Примерът днес е от София- квартал "Симеоново", където всеки проливен дъжд е предизвикателство, защото канализация няма, действаща отводнителна система също.

Улица "Шумако", квартал Симеоново, полите на Витоша - оттук като във фуния се стича водата, идваща от планината. При всеки дъжд тук се вливат водите от съседните улици. Канализация няма. Действаща отводнителна система - също.

Уличното платно разказва истории. Как бездействието на държавата е принудило хората да прекрачат закона.

Георги - жител на кв. Симеоново: Това всичко е от дъжда. Като тръгне оттука влиза на хората вътре в двора.

В квартала има дере, където трябва да се събира водата. Шахтите, през които тя стига до дерето, са запушени. Водата тече по улицата. Удря се в оградата на нов жилищен комплекс. Зад него е дерето. Пътят към дерето обаче е преграден заради паркинг. Водата продължава до Околовръстния път. От общината казват, че досега не са имали сериозни проблеми с наводняване на жилищната зона. Проблем обаче е запълването на дерето с боклуци.

Теодор Петков - зам.-кмет по строителството в район "Витоша", СО: Отвътре вадиме какви ли не боклуци, които, за съжаление, са изсипани от гражданите.

Според действащия застроителен план от 80-те години районът около дерето е незастроен. Последните 10 години с частични изменения на плана голяма част от дерето е покрита, водата минава през тръба, а районът е гъсто застроен. Какви опасности крие това?

Виктор Ташев - ръководител Катедра в "Хидро-технически факултет" в УАСГ: Ако това съоръжение е предвидено само за провеждане на чисти води без резерв и без да се мисли за това, че могат да се появат и отпадъци и боклуци, естествевно, че този участък може да бъде задръстен и тогава наистина да възникне риск от заливане.

В Департамента по хидрология към БАН не са правили проучване при какви валежи и фактори е възможно сериозно наводнение на тези квартали. Според тях обаче при липса на адекватно отводняване дори малко валежи може да предизвикат сериозни щети.

Виктор Ташев - ръководител Катедра в "Хидро-технически факултет" в УАСГ:Колкото по интензивна е дейността в дадения район, имам предвид стопансак дейност или засторяване, колкото по интензивна е толкова по-често трябва да се прави анализ и оценка на хидроложките параметри в дадената зона, където мога да възникнат високи води.

От Басейнова дирекция за управление на водите вече изготвят карти на потенциалните наводнения. Те засягат обаче само реките. В методиката липсва оценка на риска от поройни наводнения. Това означава, че жителите в кварталите под Витоша трябва винаги сда имат едно на ум.

Oтговорът на главния архитект на София- Петър Диков, който беше в студиото на "Денят започва" (ВИДЕО)

Репортаж на Мая Димитрова, оператор: Николай Петров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 милиона лева за тротоари в Пловдив догодина
5 милиона лева за тротоари в Пловдив догодина
Корупционен скандал разтърси управлението на Бъсеску
Корупционен скандал разтърси управлението на Бъсеску