България е на първо място в света по производство на лавандула. Изпреварваме доскорошния лидер Франция. Очаква се тази година у нас да бъде добито около 120 тона лавандулово масло . Наш екип се срещна с един от производителите в старозагорското село Манолово.
Димитър Стефанов отглежда 1200 декара с лавандула. Очаква да произведе между 5 и 8 тона масло, въпреки че реколтата е по-лоша спрямо миналата година заради обилните валежи. Стефанов е категоричен, че всеки производител залага не толкова на количеството, а на качеството, защото то определя пазара.
- Качеството на българското лавандулово масло е изключително високо, особено на маслото, което е произведено в Северна България, в Розовата долина, тъй като тук са заложени истинските стари сортове масло и съответно има достатъчно благоприятни почвено-климатични условия - каза Димитър Стефанов.
Един килограм лавандулово масло се добива от около 80 килограма цвят. Той се преработва в инсталация и, за да бъде извлечено максимално маслото от растението, то се тъпче от няколко човека с крака, след което преминава през парна дестилация. В химичния състав на лавандуловото масло има повече от 200 компонента. Очаква се през тази година то да се търгува на световните пазари за около 100 евро за килограм.
- Цената на лавандуловото масло вече достигна своя пик съответно миналата година се получи сериозен спад, тази година ще има или стабилизация или леко повишение - допълни Стефанов.
Основните пазари на българското лавандулово масло са във Франция и Япония.