НОВИНИ

28 жертви при бомбардировки срещу Алепо

Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи за най-малко 28 цивилни жертви, убити при бомбардировки срещу северния сирийски град Алепо през последното денонощие. Въздушните атаки са дело на противниците на режима на Башар Асад, сред които бунтовници и техните съюзници джихадисти.

Георги Петров
от Георги Петров
07:05, 02.08.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света
жертви бомбардировки алепо

Ръководителят на Сирийския център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман уточни, че регистрираните цивилни жертви са от два квартала на Алепо и сред тях има шест деца и осем жени. Бойните действия в северния сирийски град са инициирани от бунтовниците, които се опитват да пробият пълната блокада на кварталите под техен контрол, наложена от 17 юли от силите на режима.

През последните дни съюзническите сили на Москва и Дамаск осигуриха специална безопасна зона, през която да се евакуират местните семейства. По данни на сирийските медии от възможността са се възползвали стотици граждани, както и редица бойци на бунтовниците, които са се предали на силите на режима.

Междувременно американският държавен секретар Джон Кери призова Русия да се въздържа от провеждането на настъпателни операции в Сирия и да накара правителството на Башар Асад да стори същото.

Джон Кери, държавен секретар на САЩ: "От критична важност е Русия и режимът на Асад да се въздържат от провеждането на офанзивни операции, както е наша отговорност да накараме опозицията да не навлиза в такива схватки. В следващите няколко дни ще видим дали тази динамика ще може да се промени, но ситуацията е много трудна и сложна".

Кери подчерта, че е необходимо всички страни да спазват условията на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за уреждане на конфликта в Сирия и че крайната цел трябва да е връщане на всички участници на масата за преговори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Москва покани експерти на НАТО за консултации
Москва покани експерти на НАТО за консултации
Тайфунът Нида достигна Китай
Тайфунът "Нида" достигна Китай