НОВИНИ

Засилва ли се натискът на ГМО-лобито?

Граждански организации и коалицията „България, свободна от ГМО" настояват да не се спекулира, че новият Закон за ГМО забранява опитите с ГМО и възпрепятствал науката. С това мнение природозащитниците се включиха днес в дискусията, породена от филма "ГМО във фризера".

засилва натискът гмо лобито
bnt avatar logo
от БНТ
19:49, 17.05.2010
Чете се за: 00:45 мин.
У нас


Кампанията "България, свободна от ГМО" продължава, обявиха от неправителствената организация. След кратко затишие според тях ГМО-лобито се е активизирало.

Те са категорични, че новият закон за ГМО не е достатъчно рестрективен и научната общност няма основание да се оплаква, че се пречи на изследванията.

Георг Топарев - моликулярен биолог: "В Б-я няма технологичната база да се правят генно-модифицирани експерименти на молекулярно ниво. Това са изключително скъпи, сложни лаборатории, в България такава лаборатория няма."

Адвокат Свилен Овчаров пък директно обвини част от учените, които консултират Екоминистерството, в конфликт на интереси. Според него те или са участвали, или очакват да работят по проекти на фирмите производителки на ГМО.

И всичко това, че Протоколът от Картахена за биологичната безопасност е категоричен - разрешава се продукт при 100%-ва безопасност. От Коалицията изразиха и недоволство срещу начина, по който БНТ отразява темата ГМО.

Фактите обаче говорят друго - излъчването на предаването Куку презареждане се забави не заради цензура, както ни обвиняват от Коалиицята, а поради липса на подписан договор и определяне на място в програмната схема.

По време на цялата кампания инициативите на неправителствените организации бяха отрязявани дори и с преки включванията в емисиите "По света и у нас" и сутрешния блок. Предаването Референдум по темата отбеляза огромна зрителска активност. А филмът"ГМО във фризера" отразява гледната на водещи учени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СДС и ДСБ представиха пакет от антикризисни мерки
СДС и ДСБ представиха пакет от антикризисни мерки
Станишев: „Правителството финансира дупката в бюджета с харчене на фискалния резерв
Станишев: „Правителството финансира дупката в бюджета с харчене на фискалния резерв"