НОВИНИ

29 граждански иска за трагедията в Хитрино

След взрива на дерайлиралия влак в Хитрино 29 души са завели граждански искове за над 10 млн. лв. срещу фирма „Булмаркет". Пострадалите очакват справедливо възмездие за причинените страдания, които промениха живота им. Разследването на инцидента все още не е приключило. Една от водещите версии на прокуратурата е превишена скорост. „Булмаркет" също проведе собствено разследване.

bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 06.08.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

В исковите молби на пострадалите се твърди, че причините за настъпилото събитие са високата скорост на композицията, която се движела с около 80 км/ч, въпреки сигнализацията на входният светофар, който сочел 40 км/ч. и комплексно неизпълнение на задълженията.

Маргарита Жекова: Трябва да има справедливост, за които са пострадали. Не може тези, които са загинали, останали без родители, без съпрузи, да не бъдат възмездени.

8 месеца след инцидента здравословното състояние на Николай Цачев се влошава.

Николай Цачев: Пълен инвалид съм и ако продължават по този начин, не знам те хора ли са... Трябва да се намери начин да си получат заслуженото.

Къщата му е съборена, а строежът на новата още не е започнал. Живее във фургон, в който жегата е непоносима. Николай е загубил надежда за справедливост и възмездие.

Николай Цачев: Виждате това, че тези хора се подиграват с нас. Безнаказаност, каквото иска туй си прави и винаги ще бъде така. Няма да има справедливост и за мене, всичко натам отива.

Справедливост очаква и семейството на Тасим Ремзи. По време на трагедията не е загубил близки, но той и майка му са имали тежки наранявания.

Тасим Ремзи: Очаквам да получа нещичко, поне за кръвта, която съм пролял, дето съм оцапал стените по къщата, дето съм оцапал дрехите, които съм имал в себе си. Очаквам нещо.

- Преживяхте ли вече стреса?

Тасим Ремзи: Все още не, но все гледам да го забравя.
Халисе Ахмедова: Все още се страхува и сънува трагичната сутрин, оставила белези от изгаряния по кожата ѝ. Не, парите няма да успокоят нито болката, нито самите нас, обаче все пак трябва ние да вземем тези обезщетения, трябва.

В Хитрино се носят слухове, че фирмата няма достатъчно пари, за да обезпечи хората. Но от фирмата уверяват, че ще компенсират пострадалите при инцидента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Япония отбелязва 72-та годишнина от атомната бомбардировка над Хирошима
Япония отбелязва 72-та годишнина от атомната бомбардировка над Хирошима
10 години след потопа в Цар Калоян
10 години след потопа в Цар Калоян