В Троян започнаха традиционните празници на троянската сливова ракия.
Във фестивала участват само местни майстори, които представят за дегустация дванайсет вида сливови ракии. Всички обаче са категорични, за че най-добрата троянска ракия иска хубава компания и мезе. - Аз съм троянски зет! Троянска сливова от години я пия и се видя, че не боли глава! - казва един мъж. - Е, тука пословицата е: има ли градус има и радост! Когато се роди детенце се черпи за здраве, на кръщене, а сватба....така че ракията е нещо, ежедневие! - битува друго мнение. Празникът на ракията традиционно представя и местни занаяти, майстори, певци и танцьори.Минко Петров, казанджия: Наште прадеди с тия казани, това е наследство, изваряваме ракия при домашни условия! При нас сливите, материалът, от който се получава сливовата ракия, са в Централен троянски Балкан, със специфичен аромат, сладост и от там се получава този аромат на ракията.