НОВИНИ

30 години от чернобилската катастрофа

При експлозията в Чернобил са изхвърлени почти девет тона радиоактивен материал в атмосферата или 90 пъти повече от бомбата над Хирошима през Втората световна война. Истинският мащаб на последиците на аварията все още се изясняват. Точният брой на жертвите е обект на спорове.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:48, 26.04.2016
Чете се за: 01:29 мин.
По света

По ирония на съдбата аварията възниква по време на проверка на сигурността. Работниците е трябвало да определят колко дълго биха работили генераторите на четвърти реактор при евентуално непредвидено негово спиране.

За целта, техниците изключват автоматичните системи за сигурност. Това довежда до верига от злополуки. В 1 часа и 23 минути избухват експлозия и пожар. Те изригват потоци радиоактивни материали в атмосферата далеч извън Съветския съюз и то за повече от седмица.

Първата жертва на катастрофата е Валерий Илич Ходемчук - старши оператор.

На 27 април е евакуиран град Припят - 45 000 души. Построен за служителите в централата сега той е напълно изоставен. През целия месец май, общо от 30 километровата отчуждена зона около тогавашната АЕЦ "ЛЕНИН " са изведени 116 000 души. Повечето изоставят домовете си, без да знаят защо трябва да напуснат.

Съветското правителство порицава местните власти за липсата на информация, непосредствено след инцидента.

На 28 април, няколко часа преди официалното съобщение на ТАСС радиоактивен облак бързо се разпространява над Скандинавия и Северна Европа.

Първи в чужбина тревога бият шведски учени. При проверка на тяхна атомна централа те констатират повишено ниво на радиацията. Взимат се драстични мерки като забрана на вноса на храни от Съветския съюз.

В Европа цари несигурност относно мащаба на чернобилската катастрофа. За истинските ѝ размери президентът Михаил Горбачов обявява на 14 май по телевизията.

;

Пожарът продължава 10 дни. На място работят няколко хиляди души, военни въртолети и воннослужещи от химически войски - общо около 600 000 ликвидатори от целия Съветски съюз. Някои от тях са живи, но с разклатено здраве.

Сергей Таранцев - ликвидатор на аварията в чернобилската АЕЦ: "Не задавахме въпроси. Възложиха ни мисия и ние я изпълнихме. Не знаехме почти нищо за истинското положение".

На 14 януари 1987 година, председателят на президиума на Върховния съвет на СССР Андрей Громико награждава хората, които са потушавали огъня. Според официалните данни, при взрива са загинали двама души, 28 са починали по-късно в болница и 237 страдат от лъчева болест.

Съветска комисия по случая счита за отговорни ръководството и персонала на централата. Комисия на Международната агенция за ядрена енергия потвърждава изводите.

Работата по бетонния ковчег на експлодиралия реактор или саркофагът се забавя заради недистатъчно цимент. Обект "Укритие " както е наречен е завършен през декември 1986-та, два месеца предсрочно. Заради ненадеждната му херметизация се строи ново изолационно съоръжение. Строителството му започна през 2007 и трябва да завърши догодина. Новият саркофаг се изгражда от международен консорциум с международно финансиране.

Изглежда необичайно, но районът на черноблиската централа вече е туристически обект и се радва на голям интерес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щрихи от една нощ - аварията в Чернобилската АЕЦ (30 години по-късно)
Щрихи от една нощ - аварията в Чернобилската АЕЦ (30 години по-късно)
Вижте обновената Централна гара в София (ГАЛЕРИЯ)
Вижте обновената Централна гара в София (ГАЛЕРИЯ)