НОВИНИ

Международните наблюдатели на изборите у нас дадоха положителна оценка на организацията на вота

Международната мисия за наблюдение на изборите у нас излезе с предварителното си становище.

bnt avatar logo
от БНТ
19:39, 06.10.2014
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Международната мисия за наблюдение на изборите у нас излезе с предварителното си становище. Според представителите на ОССЕ и ПАСЕ, вчерашният вот показва умора от политиката и недоверие към изборния процес. Положителна оценка наблюдателите дават за организацията на изборния ден. И двете делегации посочват, че вотът се е провел в климат на обществено разочарование. Наблюдателите отчитат факта, че това са третите избори у нас за последните 18 месеца.
Дорис Фиала, ръководител на делегацията на ПАСЕ: "Екипът ни отчита умора от страна на избирателите, обезверяване и липса на доверие, че тези избори биха довели до някакви реални промени."
посланик Одри Гловър, ръководител на делегацията на ОССЕ: "Тези избори бяха белязани от провала да се адресират основни проблеми и интересите на гласоподавателите."
Като добра стъпка наблюдателите посочват преференциалния вот. Казват обаче, че са необходими повече разяснения как да го използваме. Според тях, с 8 партии в парламента сега у нас е време за единство, а не за популистки речи.
Дорис Фиала, ръководител на делегацията на ПАСЕ: "По наше мнение, единственият изход от ситуацията би бил демонстрацията на изключителна политическа зрялост и поставянето на националните приоритети над късогледите политически интереси."
Международните наблюдатели определят предизборната кампания като лишена от съдържателност. Смятат, че в медиите са отсъствали разследващи и аналитични материали. Като добър пример посланик Гловър от ОССЕ отличи БНТ.
посланик Одри Гловър, ръководител на делегацията на ОССЕ: "Обществената телевизия организира редица предавания по актуални теми с участниците в изборите."
Окончателният доклад на наблюдателите ще е готов след два месеца.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтанско село бойкотира изборите
Монтанско село бойкотира изборите
Румен Гечев: БСП няма да отстъпи от червените линии в програмата си
Румен Гечев: БСП няма да отстъпи от червените линии в програмата си