НОВИНИ

Трудно подреждане на управленския пъзел, прогнозират политолози (ОБЗОР)

Трудно подреждане на управленския пъзел, зададен от избирателите прогнозират политолозите.

bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 06.10.2014
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
Трудно подреждане на управленския пъзел, зададен от избирателите прогнозират политолозите. Въпреки това общото мнение е, че нито политическите сили, нито обществото искат нови избори. Според политолога Първан Симеонов основните политически сили са разчели правилно сигнала на избирателите и у тях ще заработи колективния инстинкт за самосъхранение.Той смята, че тежките проблеми за решаване пред страната са другия фактор за намиране формулата на управление. А по думите му парламент с 8 партии предполага изобилие от възможни варианти.
Първан Симеонов - политолог, Институт "Иван Хаджийски": "Аз мисля, че на плещите на Борисов лежи много голямата отговорност за намиране на някакъв креативен изход от създалата се ситуация. Поне няколко изхода се виждат. Първо чисто аритметично ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт имат малко над 120 места и има идеологическо сходство между тези формации."
Втората възможност според Симеонов е да се потърси подкрепа от още играчи, а третата е - ДПС да подкрепи управленски формат без да участва в него. Той не изключва и варианта ГЕРБ и БСП да си подадат ръка, макар според него това да е далеч от нашенската политическа култура.
Първан Симеонов: "Това, което ще се случи няма да бъде много красиво като форма вероятно, но то има шанс за успех при две условия. Едното е да си постави много ясна програма с много ясни точки и второ да си постави самоограничение във времето. Свършваме това и това и отиваме на избори."
Политологът Даниел Смилов също очаква здравия разум на политиците да надделее.
Даниел Смилов - политолог, Център за либерални стратегии: "Сега имаме две възможности - едната е коалиция, която е екзотична .Част от партиите в нея няма да бъдат приемливи за всички. Това би било да речем коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП."
Смилов отчита, че този вариант ще бъде трудно приет. Затова допуска една по-стандартна, дясноцентристка коалиция между ГЕРБ и  реформаторите с подкрепата на други партии. Той обаче смята, че не управленския състав и кой ще бъде министър - председател е важен , а  програмата на бъдещото управление.
Даниел Смилов: "Крайно време е след една безсъдържателна програма да знаем партиите какво смятат да правят по ключови въпроси - почвайки от КТБ, минавайки през Южен поток, финансовата ситуация, с бюджета какво ще се прави. "
Даниел Смилов не се нае да прогнозира колко живот ще има следващия парламент, но подчерта, че раздробяването на политическото пространство не винаги води до нестабилност. Той  би искал да нарече следващия кабинет на здравия разум, а не гръмкото на националното спасение.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленчукопроизводители настояват за регулиране на вноса
Зеленчукопроизводители настояват за регулиране на вноса
Зъболекари в Ловеч против продажбата ба сградата на стоматологията
Зъболекари в Ловеч против продажбата ба сградата на стоматологията