НОВИНИ

33 години от аварията в АЕЦ "Чернобил"

Днес се навършват 33 години от аварията в АЕЦ "Чернобил", край украинския град Припят. Славутич - населеното място, изградено за евакуираните от града и за работниците на централата, си спомни за трагичната годишнина.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:31, 26.04.2019 (обновена)
5499
Чете се за: 00:40 мин.
По света

В ранното утро на 26 април, преди 33 години, се взривява четвърти енергоблок на централата. Непосредствено след експлозията загиват 31 души, а милиони са облъчени. Хиляди умират през следващите години от различни заболявания. Информацията за аварията е потвърдена едва на третия ден след експлозията. 50 хиляди души са евакуирани от Припят, който е само на километър и половина от централата. Те никога не се завръщат. За тях е построен град Славутич.

Альона Шейдерова, работила в АЕЦ "Чернобил": "Толкова много години са минали, и въпреки това... знаете ли, мнозина не могат да дойдат тук, защото са го преживели наистина. Имам приятели, те живееха в Припят. Те минаха през това - евакуация, взрив, разделени семейства."
;

По традиция, в часа на експлозията, Салвутич почита паметта на загиналите.

Анастасия Мурдинская, студентка: "Светът забравя - от една страна това е добре, защото това е добре, и не бива да белязва душите. От друга страна е лошо, защото трябва да знаеш историята на града си и тя трябва да се помни."

Чернобилската катастрофа е едната от двете аварии от максималното седмо равнище, според Международната скала за ядрени събития. Другата е във Фукушима, преди 5 години. Чернобилската АЕЦ беше окончателно затворена през декември 2000 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Времето на Великден: Ще се редуват и слънце, и дъжд
Времето на Великден: Ще се редуват и слънце, и дъжд
Започна международният форум Един пояс, един път в Пекин
Започна международният форум "Един пояс, един път" в Пекин