ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Как се приготвя автентично домашно кисело мляко

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Ако ви се е случвало чужденци да ви попитат за автентично българско ястие, то със сигурност киселото мляко е било от първите наши гордости, за които сте се сетили.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време -:-
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
      Ако ви се е случвало чужденци да ви попитат за автентично българско ястие, то със сигурност киселото мляко е било от първите наши гордости, за които сте се сетили. Но знаете, че закваската има свой собствен музей? Къде се намира той и как да приготвим истинско кисело мляко разказва репортерът Ивайло Гюров и операторът Миглена Гайдарова. Сгушено между възвишенията около град Трън се намира село Студен извор, известно със своя музей на киселото мляко. Това е родното място на Стамен Григоров - откривателят на бактерията lactobacilus bulgaricus, която придава уникалния вкус на родната кулинарна гордост. Даниела Антова: В нашия музей имаме много съдове, които показват автентичната преработка на млякото. Това е рукатката, в която Стамен Григоров е носи киселото мляко в нея. Нарича се рукатка, защото е предназначена да се носи на ръка и млякото по-за дълго запазва качествата си в нея. Сред експонатите има и автентични съдове за приготвянето на домашно сирене и масло. Към момента повечето туристи посещават региона заради живописното ждрело на река Ерма и скалния параклис Св. Петка, но трънчани се надяват, че музея ще привлече всички почитатели на българското готварство. А най-голямата атракция си остава самият празник на киселото мляко, който ежегодно се провежда в края на месец юни в Трън, където домашни и местни производители ще премерят сили в това кой прави по-добро кисело мляко. Въпреки че на празника промишлените производители винаги представят най-добрата си продукция, домашните им съперници не им отстъпват по нищо. Това е, защото всяка домакиня от трънския край е научена как да приготвя истинско кисело мляко. Пред нашата камера Цветанка Захариева сподели всички тънкости на процеса, които е научила от своята майка. Цветанка Захариева: Навремето отглеждахме животни - крави и овце. Дояхме си кравите и овцете, донасяхме млекото вкъщи, след което го обработвахме. Първо го прецеждахме през една цедка с марля в съда, в който ще го вари. Слагаме го на печката да се свари. След което, го отстраняваме от огъня и го оставяме известно време да изстине, докато добие температура от 36 градуса. След като изстине, течността се изсипва в съд, където тя се оставя, докато се подкваси. Цветанка Захариева: Навремето в нашето село киселото мляко се е подквасвало в такова съдче, което се казва "кюпе за подквасване на кисело мляко". За перфектно подквасване традицията повелява да се добави и 1 лъжичка от вече приготвена закваска. След това съда се увива с две черги и се оставя за 2-3 часа. Последната стъпка, разбира се, е да се насладим на неповторимия вкус на приготвеното мляко в добра компания.

      ТОП 24

      Най-четени

      Водещи новини

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?