НОВИНИ

Как се приготвя автентично домашно кисело мляко

Ако ви се е случвало чужденци да ви попитат за автентично българско ястие, то със сигурност киселото мляко е било от първите наши гордости, за които сте се сетили.

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 30.01.2015
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Ако ви се е случвало чужденци да ви попитат за автентично българско ястие, то със сигурност киселото мляко е било от първите наши гордости, за които сте се сетили. Но знаете, че закваската има свой собствен музей? Къде се намира той и как да приготвим истинско кисело мляко разказва репортерът Ивайло Гюров и операторът Миглена Гайдарова. Сгушено между възвишенията около град Трън се намира село Студен извор, известно със своя музей на киселото мляко. Това е родното място на Стамен Григоров - откривателят на бактерията lactobacilus bulgaricus, която придава уникалния вкус на родната кулинарна гордост. Даниела Антова: В нашия музей имаме много съдове, които показват автентичната преработка на млякото. Това е рукатката, в която Стамен Григоров е носи киселото мляко в нея. Нарича се рукатка, защото е предназначена да се носи на ръка и млякото по-за дълго запазва качествата си в нея. Сред експонатите има и автентични съдове за приготвянето на домашно сирене и масло. Към момента повечето туристи посещават региона заради живописното ждрело на река Ерма и скалния параклис Св. Петка, но трънчани се надяват, че музея ще привлече всички почитатели на българското готварство. А най-голямата атракция си остава самият празник на киселото мляко, който ежегодно се провежда в края на месец юни в Трън, където домашни и местни производители ще премерят сили в това кой прави по-добро кисело мляко. Въпреки че на празника промишлените производители винаги представят най-добрата си продукция, домашните им съперници не им отстъпват по нищо. Това е, защото всяка домакиня от трънския край е научена как да приготвя истинско кисело мляко. Пред нашата камера Цветанка Захариева сподели всички тънкости на процеса, които е научила от своята майка. Цветанка Захариева: Навремето отглеждахме животни - крави и овце. Дояхме си кравите и овцете, донасяхме млекото вкъщи, след което го обработвахме. Първо го прецеждахме през една цедка с марля в съда, в който ще го вари. Слагаме го на печката да се свари. След което, го отстраняваме от огъня и го оставяме известно време да изстине, докато добие температура от 36 градуса. След като изстине, течността се изсипва в съд, където тя се оставя, докато се подкваси. Цветанка Захариева: Навремето в нашето село киселото мляко се е подквасвало в такова съдче, което се казва "кюпе за подквасване на кисело мляко". За перфектно подквасване традицията повелява да се добави и 1 лъжичка от вече приготвена закваска. След това съда се увива с две черги и се оставя за 2-3 часа. Последната стъпка, разбира се, е да се насладим на неповторимия вкус на приготвеното мляко в добра компания.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Атанас Запрянов: МО е дало 139 млн. лв. за нова инфраструктура в авиобаза "Граф Игнатиево" през 2024 година
Атанас Запрянов: МО е дало 139 млн. лв. за нова инфраструктура в авиобаза "Граф Игнатиево" през 2024 година
11:06, 10.01.2025
Чете се за: 01:10 мин.
Иван Кондов: Има значителен напредък за включването на страната ни в Програмата за безвизови пътувания на САЩ
Иван Кондов: Има значителен напредък за включването на страната ни в Програмата за безвизови пътувания на САЩ
11:00, 10.01.2025
Чете се за: 02:15 мин.
Атанас Илков: През 2024 година са отнети 3652 шофьорски книжки
Атанас Илков: През 2024 година са отнети 3652 шофьорски книжки
10:44, 10.01.2025
Чете се за: 00:32 мин.
Откриха злато за над 60 000 лева в бельото на жена на границата край Малко Търново
Откриха злато за над 60 000 лева в бельото на жена на границата край Малко Търново
10:33, 10.01.2025
Чете се за: 02:05 мин.
Заради недостиг на кадри детската хирургия в МБАЛ „Св. Анна“ във Варна временно няма да работи
Заради недостиг на кадри детската хирургия в МБАЛ „Св. Анна“ във Варна временно няма да работи
10:12, 10.01.2025
Чете се за: 02:00 мин.
Започнаха ранните записвания за почивка на Черноморието
Започнаха ранните записвания за почивка на Черноморието
10:00, 10.01.2025
Чете се за: 00:47 мин.
Прокуратурата проверява замесени в "театралната афера" за престъпление по служба
Прокуратурата проверява замесени в "театралната афера" за престъпление по служба
09:59, 10.01.2025
Чете се за: 01:25 мин.
НС съкрати на 3 дни срока за предложения между двете четения по промените в Закона за съдебната власт
НС съкрати на 3 дни срока за предложения между двете четения по промените в Закона за съдебната власт
09:44, 10.01.2025
Чете се за: 00:52 мин.
Как в Китайския културен център у нас ще посрещнат Нова година?
Как в Китайския културен център у нас ще посрещнат Нова година?
09:34, 10.01.2025
Чете се за: 01:07 мин.
Заседанието на парламента беше открито и почти веднага депутатите излязоха в почивка
Заседанието на парламента беше открито и почти веднага депутатите излязоха в почивка
09:15, 10.01.2025
Чете се за: 01:05 мин.
Задържаха трима в Пловдивско, свързани с телефонни измами
Задържаха трима в Пловдивско, свързани с телефонни измами
09:05, 10.01.2025
Чете се за: 02:32 мин.
Проф.Пламен Киров: Парламентът се зае със законодателна дейност и тя е свързана с Борислав Сарафов
Проф.Пламен Киров: Парламентът се зае със законодателна дейност и тя е свързана с Борислав Сарафов
08:36, 10.01.2025
Чете се за: 02:35 мин.
Топ 24
Най-четени
Менда Стоянова: Кризата в Гърция има положителен ефект за България
Менда Стоянова: Кризата в Гърция има положителен ефект за България
Акционерите в КТБ ще обжалват решението на ВКС
Акционерите в КТБ ще обжалват решението на ВКС