НОВИНИ

Как се приготвя автентично домашно кисело мляко

Ако ви се е случвало чужденци да ви попитат за автентично българско ястие, то със сигурност киселото мляко е било от първите наши гордости, за които сте се сетили.

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 30.01.2015
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
Ако ви се е случвало чужденци да ви попитат за автентично българско ястие, то със сигурност киселото мляко е било от първите наши гордости, за които сте се сетили. Но знаете, че закваската има свой собствен музей? Къде се намира той и как да приготвим истинско кисело мляко разказва репортерът Ивайло Гюров и операторът Миглена Гайдарова. Сгушено между възвишенията около град Трън се намира село Студен извор, известно със своя музей на киселото мляко. Това е родното място на Стамен Григоров - откривателят на бактерията lactobacilus bulgaricus, която придава уникалния вкус на родната кулинарна гордост. Даниела Антова: В нашия музей имаме много съдове, които показват автентичната преработка на млякото. Това е рукатката, в която Стамен Григоров е носи киселото мляко в нея. Нарича се рукатка, защото е предназначена да се носи на ръка и млякото по-за дълго запазва качествата си в нея. Сред експонатите има и автентични съдове за приготвянето на домашно сирене и масло. Към момента повечето туристи посещават региона заради живописното ждрело на река Ерма и скалния параклис Св. Петка, но трънчани се надяват, че музея ще привлече всички почитатели на българското готварство. А най-голямата атракция си остава самият празник на киселото мляко, който ежегодно се провежда в края на месец юни в Трън, където домашни и местни производители ще премерят сили в това кой прави по-добро кисело мляко. Въпреки че на празника промишлените производители винаги представят най-добрата си продукция, домашните им съперници не им отстъпват по нищо. Това е, защото всяка домакиня от трънския край е научена как да приготвя истинско кисело мляко. Пред нашата камера Цветанка Захариева сподели всички тънкости на процеса, които е научила от своята майка. Цветанка Захариева: Навремето отглеждахме животни - крави и овце. Дояхме си кравите и овцете, донасяхме млекото вкъщи, след което го обработвахме. Първо го прецеждахме през една цедка с марля в съда, в който ще го вари. Слагаме го на печката да се свари. След което, го отстраняваме от огъня и го оставяме известно време да изстине, докато добие температура от 36 градуса. След като изстине, течността се изсипва в съд, където тя се оставя, докато се подкваси. Цветанка Захариева: Навремето в нашето село киселото мляко се е подквасвало в такова съдче, което се казва "кюпе за подквасване на кисело мляко". За перфектно подквасване традицията повелява да се добави и 1 лъжичка от вече приготвена закваска. След това съда се увива с две черги и се оставя за 2-3 часа. Последната стъпка, разбира се, е да се насладим на неповторимия вкус на приготвеното мляко в добра компания.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

"Пътят на надеждата": Диагностицират трудно рядко кръвно заболяване, описано в медицината преди 100 години
"Пътят на надеждата": Диагностицират трудно рядко кръвно заболяване, описано в медицината преди 100 години
22:06, 16.11.2024
Чете се за: 03:42 мин.
Стотици бездомници спят по улиците на София, а центровете за настаняване са празни. Какво не е наред?
Стотици бездомници спят по улиците на София, а центровете за настаняване са празни. Какво не е наред?
21:24, 16.11.2024
Чете се за: 14:15 мин.
Започна Нощта на театрите, провежда се в над 10 града
Започна Нощта на театрите, провежда се в над 10 града
20:49, 16.11.2024
Чете се за: 04:17 мин.
Първа публична поява на диригента Левон Манукян, обвиняем по скандала с източването на театрите
Първа публична поява на диригента Левон Манукян, обвиняем по скандала с източването на театрите
20:35, 16.11.2024
Чете се за: 00:25 мин.
Ново гражданско движение иска България да стане президентска република
Ново гражданско движение иска България да стане президентска република
20:28, 16.11.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Ожесточава се битката между Делян Пеевски и Ахмед Доган
Ожесточава се битката между Делян Пеевски и Ахмед Доган
20:14, 16.11.2024
Чете се за: 04:40 мин.
Живот от пепелта: Как ще посрещнат зимата останалите без дом жители на опожареното село Воден?
Живот от пепелта: Как ще посрещнат зимата останалите без дом жители на опожареното село Воден?
20:05, 16.11.2024
Чете се за: 05:15 мин.
Атанас Атанасов: Г-н Борисов, ако сте мъж и сте държавник, да седнем на една маса и да развържем всички възли
Атанас Атанасов: Г-н Борисов, ако сте мъж и сте държавник, да седнем на една маса и да развържем всички възли
19:57, 16.11.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Три седмици след изборите ще има ли лидерска среща?
Три седмици след изборите ще има ли лидерска среща?
19:33, 16.11.2024
Чете се за: 04:15 мин.
Пожар в бившия месокомбинат в София
Пожар в бившия месокомбинат в София
19:25, 16.11.2024
Чете се за: 00:17 мин.
Петър Петров от "Възраждане": Българите не могат да чакат повече бездействие и протекция на изборната търговия
Петър Петров от "Възраждане": Българите не могат да чакат повече бездействие и протекция на изборната търговия
19:09, 16.11.2024
Чете се за: 05:27 мин.
Министър Мундров: Софтуерът на машините за гласуване трябва да бъде на държавата
Министър Мундров: Софтуерът на машините за гласуване трябва да бъде на държавата
18:30, 16.11.2024
Чете се за: 06:00 мин.
Топ 24
Най-четени
Менда Стоянова: Кризата в Гърция има положителен ефект за България
Менда Стоянова: Кризата в Гърция има положителен ефект за България
Акционерите в КТБ ще обжалват решението на ВКС
Акционерите в КТБ ще обжалват решението на ВКС