НОВИНИ

Международният тероризъм в досиетата на ДС

Комисията за разкриване на документите за обявяване на принадлежност на българските граждани към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия /КОМДОС/ издаде документален сборник "Международният тероризъм в досиетата на ДС". Книгата е трета в поредицата документални, издавани от комисията.

международният тероризъм досиетата
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:03, 30.11.2010
Чете се за: 08:46 мин.
У нас
Комисията за разкриване на документите за обявяване на принадлежност на българските граждани към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия /КОМДОС/ издаде документален сборник "Международният тероризъм в досиетата на ДС". Книгата е трета в поредицата документални, издавани от комисията.

Идеята да се работи по международния тероризъм, особено в архивите на бившите тайни служби от Източна Европа, респективно и България, се е зародила на конференция във Вашингтон през 2009 година. Това обясни в студиото на "Денят започва" Евтим Костадинов, председател на КОМДОС.

Основната цел на комисията, с издаването на този сборник, е да предизвика интереса на изследователите, на историците, на представителите на медиите към тази тема, която засяга "всички интереси на всички граждани от всички страни".

Целия разговор с Евтим Костадинов можете да видите във видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водещ:
Продължаваме с тема, свързана с една интересна, любопитна, поне според мен, книга - "Международният тероризъм в досиетата на ДС", в досиетата на Държавна сигурност. Всъщност това е един документален сборник, който се издава от Комисията за разкриване на документите за обявяване принадлежност на българските граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, т.е. комисията по досиетата, това е по-популярното название. Трети том от такъв сборник с документи. В студиото сме с председателя на комисията Евтим Костадинов. Добро утро, здравейте, г-н Костадинов.

Евтим Костадинов:
Добро утро.

Водещ:
Ще говорим за тази книга - какво се включва в нея и какви изводи дава, каква нова информация, какво може да се съди за поведението на Държавна сигурност. Изкушавам се обаче в началото да ви питам като професионалист по една тема, която залива целия свят в момента - тези данни, които излязоха от Уикилийкс в интернет за това какво са правили американските тайни служби по света. Става ясно, че България също е била обект на събиране на информация от най-различно естество, стигащи до биометрични данни и до кредитни карти на български... представители на българския политически елит. Това нормална практика ли е според вас, не е ли странно? Все пак България е лоялен партньор на Съединените щати, участваме в ... членове сме на НАТО, участваме в Афганистан, участвахме в Ирак, не е ли странно?

Е. Костадинов:
Вчера бях на една среща с бъдещи служители в Министерство на вътрешните работи, също беше поставен този въпрос и в крайна сметка се стигна до извода, че информацията е най-ценното нещо и всеки се стреми към тази информация, независимо тази информация по какъв начин ще бъде използвана в даден момент. Така че тя може да бъде събрана, складирана и извадена за определен случай и използвана. Така аз определям и дейността на всяка една държава да събира определена информация и по този начин да определя и статуквото в своята политика, в своята дейност и т.н. А доколко е нормално и доколко не е, зависи от дадената ситуация.

Водещ:
Защото не сме противници, нали, не сме противници със Съединените щати, партньори сме.

Е. Костадинов:
Разбира се, разбира се, но все пак това, което искам да споделя, е, че информацията. .. по принцип всеки се стреми към нея. Хубава или лоша, когато тръгнеш за някъде да събираш информация, нямаш нагласата дали е положителна или отрицателна към дадения момент, но всеки се стреми да прибере тази информация, да я съхрани и съответно. .. по съответните канали да бъде предадена и използвана.

Водещ:
Тоест...

Е. Костадинов:
Именно по този начин определям и дейността на тези служби, разбираемо, и аз винаги съм бил привърженик на нашите оперативни служби и те да имат, така, добра възможност да събират информация независимо в коя насока, дори най-много, така, споделям информацията в техническото отношение, да имаме предварителна, изпреварваща информация по начина, по който да подходим, ако щете и при сключването на даден договор.

Водещ:
Тоест да не го приемаме като липса на доверие, загуба на доверие.

Е. Костадинов:
Аз не бих го приел като липса на доверие или като загуба на доверие.

Водещ:
Да, нищо лично, казвате просто бизнес, просто бизнес.

Е. Костадинов:
Просто такава е политиката на службите и това... тези служби затова са създадени, да събират информацията. Въпросът е политиците или другите, които трябва да използват тази информация, по какъв начин ще я използват.

Водещ:
А КГБ правило ли е същото през периода 1944 - 1989 по отношение на българския политически елит?

Е. Костадинов:
Тук вече навлизаме в нашата тема. ..

Водещ:
Това като преход. .

Е.Костадинов:
. .. и аз бих споделил, че по една покана на центъра "Удроу" във Вашингтон миналата година бяхме на една конференция и там се роди идеята да започнем да работим по международния тероризъм, особено в архивите на бившите тайни служби от Източна Европа, респективно и за България. И беше, така, и насрочена една конференция за България, но в тези условия на финансовата криза малко поотдалечихме датата за провеждане на конференцията, но в замяна на това пък издадохме този сборник.И тук преди всичко основната цел на комисията е да предизвика интереса на изследователите, на историците, на представителите на медиите към тази тема, защото тази тема е както в миналото, така и в настоящето, така и в бъдещето, засяга много вече, бих казал, всички интереси от всички граждани на всички страни. И хубавото е тук, ако се направи един специален прочит на документите, особено на Държавна сигурност, за което всъщност ние отговаряме при изследването и отварянето на тези документи, да се направи този прочит и се вижда, че има, бих казал, и един период, когато е имало силно ляво, така, ориентиран тероризъм, нали, или дясно ориентиран тероризъм, но в крайна сметка в края на 80-е и към 90-е години вече този, така, политически момент е отстранен в едната страна и вече започва да се говори за една съвместна, съвкупна дейност независимо от държавата, да се работи по борбата с тероризма. И тук, в тези документи, в този прочит на документи, ясно пролича това дори и в сътрудничество със Западна Германия през онези години, сами разбирате колко парливо е това сътрудничество, но на темата тероризъм вече се правят и първите стъпки от наша страна и респективно от ръководството на Министерство на вътрешните работи.

Воедщ:
По неутрализирането на една от фракции - "Червена армия" може би. Оттам беше ...

Е. Костадинов:
Точно така, точно тук, в този сборник ...

Водещ:
Това не е ли парадокс - сътрудничество на българските и западногерманските служби в годините на студената война.

Е. Костадинов:
Към онзи момент може да се каже, че е парадокс, защото все пак тясното сътрудничество с тези служби е някакъв момент, който не е случаен момент, но явно тук вече се стига до извода, че тероризмът не е за една политическа система или приоритет за друга политическа система, а става бич за всички страни. И това обединение на общите усилия на службите според мен е една добра посока, към която, към онези години, вече към края на 90-те, а в настоящия момент виждате, че всички работим в това направление.

Водещ:
Зад гърба на Кремъл ли е станало тогава това нещо, или със санкция ...

Е. Костадинов:
Проличава в документацията, че ръководството на Министерството на вътрешните работи в онзи момент почти самостоятелно е стигнало до извода и е започнало да се ориентира към сътрудничество с тези служби, примерно от Западна Германия.

Водещ:
Това в 80-те години?

Е. Костадинов:
Края на 80-те години, да. След 1985, 1986, точно така, да.

Водещ:
В края на 80-те години - все пак перестройка, Горбачов е на власт в Съветския съюз и. .. наблюдава се някакво еманципиране на нашите служби по отношение на КГБ...

Е.Костадинов:
Точно така, да.

Водещ:
Г-н Костадинов, като ги разгледах тези документи, така, не знам, странно ми е, възниква въпросът защо са събирани тези данни. В смисъл тук има класификация на определени терористични организации под някакъв знаменател - леви, десни, действащи в Ирландия, в Испания, в Западна Германия, във Франция. Защо са систематизирани? С цел да се неутрализират евентуално действия в България, с цел да се сътрудничи с тях по някаква линия, каква е целта, защо са събрани? Това е все пак, нали, една информация събрана.

Е. Костадинов:
Тук искам да подчертая, че в този сборник не са предоставени всички документи. Сами виждате, че това издание във формат А 4 е над 500 страници, не може да побере...

Водещ:
Да, давам си сметка, че не може да събере всичко.

Е. Костадинов:
... Тук са някъде събрани по-актуални документи, ако мога така да се изразя, над 98 броя са. Но предстои и електронно издание, където около 500 още документа ще бъдат предоставени на обществеността.

Водещ:
Изводът ви, за извода говорим - защо са събирани тези данни?

Е. Костадинов:
Изводът е следният. Около 1966 година за първи път започва да се говори в България за понятието тероризъм. През тези години до края на 70-те и началото на 80-те години се говори за силно ляв тероризъм или примерно дясно ориентиран тероризъм. Знаете двата полюса, когато са, така, по времето на студената война силно очертани, и по този начин службите са се ориентирали. В последствие, както и в документацията сме се постарали да ги направим като втори раздел, искаме да подчертаем дейността на Министерството на вътрешните работи по тези проблеми - структури, организации, които е създала, ако щете приемане на решения, планове, мерки, които е начертала за борбата с този тероризъм.

Водещ:
Мисълта ми е правени ли са планове, примерно да бъде използвана в някоя ситуация ЕТА или ИРА, или червените бригади.

Е. Костадинов:
Не, такива планове в службите не може да се ...

Водещ:
Българските тайни служби да ви сътрудничат или да използват за нещо, или просто това е информация, която е събирана за всеки случай.

Е. Костадинов:
Единствено може да се види, че службите на Държавна сигурност изключително са се старали да не допускат терористични актове на територията на Република България, на Народна република България тогава.

Водещ:
Това е с цел превантивно действие срещу конкретно тези организации, ако решат да действат на наша територия.

Е. Костадинов:
Точно така. Имало е сега моменти, в определен момент, когато са имали службите, са ги контролирали определени терористи, които са пребивавали или са преминавали през територията на Република България, но, така да се каже, под наблюдението на службите. Но впоследствие, вече към края на 80-те години, особено в тясното ориентиране вече към общата борба с тероризма, нашите служби са показали, че няма да допуснат дори и преминаването на тези служби през. .. или пребиваването на такива граждани на наша територия.

Водещ:
Наша територия. Това си остава обаче само за тези организации, които си остават с названието терористични. Тези, които стават националноосвободителни, като Организацията за освобождение на Палестина, сменя се отношението към тях и там вече отношението е друго, нали така?

Е. Костадинов:
Така е. Има си го и този момент. Знате, че първо тези, да кажем, ляво ориентирани териристични организации по начина, по който тогава са се опитвали да се оправдае тяхното съществуване, че едва ли не това е израз на недоволството от въдействието върху тези страни, нали, от другия строй. По този начин. .. но аз пак повтарям - хубавото е, че при прочита на тези документи се стига до извода, че тероризмът е едно общо явление, общ бич за всички.

Водещ:
Значи изводът е все пак това се събира, тази информация, с превантивна цел, за да не се допуска на наша територия, а не с цел използването й. Това малко ми напомня, аз си спомням казармата навремето. Ние имахме там, в часовете по самоподготовка от секретна секция ни носеха едни, надявам се, че няма да издам държавна тайна в момента, едни тетрадки, в които пише разположението на първа ТАС, втора ТАС - теоретическа авиосила...

Е. Костадинов:
Северните и южните, точно така бяха и задачите, които се ...

Водещ:
... в смисъл това беше само с, нали, с цел защита на страната, а не използването.

Е. Костадинов:
Това беше да се натренира и да кажем, нали, тия, които бяха в казармата, сами разбирате, че дори. .. аз мисля, че това е една заслуга и на настоящите служби, че ние малко или много нямаме тази, да си признаем честно, тази натренираност и тази острота на внимание към такива действия. Примерно в близките месеци, знаете събитията в Гърция, би трябвало, така, да се настрои и съзнанието на гражданите да бъдат по-бдителни, по-внимателни. В крайна сметка в този съвременен свят вече няма ляв, десен тероризъм, говори се за религиозни, така, групи, които евентуално могат да извършват такива територистични действия и т.н.

Водещ:
Държавна сигурност как е събирала тези данни? От КГБ ли е получавала информация, или е взимала от внедрени агенти сред тези организации?

Е. Костадинов:
Отначало изключителната информация е ставала от КГБ и от службите на КГБ. Впоследствие, когато се изграждат структурите на Държавна сигурност и особено когато се определят и съответните отдели и отделения за тази работа, а по-късно и когато се създава "Направление Т", съответно Държавна сигурност започва сама да си изгражда своите масиви. Тук изключително се работи и по агентурната дейност, за която всяка една служба, знаете, че ги е създала.

Водещ:
Разбираемо. Добре. Понеже влизаме във времето. Да ви попитам какво предстои от страна на комисията - огласяване на данни във възлови...

Е. Костадинов:
Аз, ако не възразявате, бих споделил, че правим всичко възможно още един сборник да излезе до края на годината, така както сме ги номерирали - под номер 4. До края на годината, искам да споделя, че вече за комисията може да се говори не само, че отваря досиета или разкрива документи, може, може би от началото на следващата година да покажем, че сме събрали голямата част от архива в град Банкя. Също така вече, до края на годината ще се постараем да излезем с решение за обявяване в принадлежност и проверката на ДАНС и най-вече на, така, много пъти задавания въпрос за външно министерство, точка 23-та за нашите дипломатически служби в чужбина, т.е. посланиците.

Водещ:
Външно министерство и в предварителния разговор чух и за администрацията на президентството също така?

Е. Костадинов:
Тя мина.

Водещ:
Тя мина вече?

Е. Костадинов:
В самото начало, още през 2007 година.

Водещ:
Сега предстои за външно министерство. Там очаквате ли някакви така. .. т.е. хората могат ли да очакват някакво сериозно разместване на пластове?

Е. Костадинов:
За разместване не мога да кажа. Все пак ние сме комисия ...

Водещ:
В смисъл данни, които да прозвучат, да, ...

Е. Костадинов:
... която трябва изяснят документацията.

Водещ:
Да, нарочно задавам така въпроса, шокиращи данни ...

Е. Костадинов:
Мисля, че ще има документи, които ...

Водещ:
... които не са известни.

Е. Костадинов:
... ще привлекат вниманието на тези, които се интересуват, и особено, надявам се, и представителите на медиите.

Водещ:
Натиск има ли върху вас?

Е. Костадинов:
Под натиск аз разбирам ...

Водещ:
Да действате по-бавно, да забавите, нещо да поприкриете . . .

Е. Костадинов:
... опитват се, но в крайна сметка мисля, че... доказали сме се, че няма да допуснем да ни се повлияе при вземането на решенията. Това е най-важното.

Водещ:
Политици се опитват да ви влияят? Така казвате вие?

Е. Костадинов:
Политици, служби и т.н.

Водещ:
А, и службите?

Е. Костадинов:
В крайна сметка ще се постраем да си изпълним задачите.

Водещ:
Службите не се отказват да ви влияят, така ли?

Е. Костадинов:
Ами, както се казва, това е една, така, латентна армия от служители и от сътрудници, които, една част ако се обявени, то другата част, по-голямата част считам, че още не е обявена. Така че нямаме още реалната представа колко е обемът на тази страна от работата на комисията.

Водещ:
Интересно, какво ви казват - да забавите или да премълчите нещо?

Е. Костадинов:
По някакъв начин се мъчат да забавим темпото.

Водещ:
Да забавите темпото с цел да се проточи процесът

Е. Костадинов:
А ние си изпълняваме задачите по закона.

Водещ:
Добре. Много ви благодаря за този разговор. Интересен разговор с Евтим Костадинов. Значи до края на годината и четвърти том от този сборник, тази поредица от документални сборници, която осветлява, не знам, дали ще излезе цялата истина, защото цялата е, така, има и много унищожени документи, знаете, през годините, но така или иначе ще даде по-ясна представа за това, което е представлявала Държавна сигурност, и за процесите, които тя е управлявала, и за начина, по който е влияела.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Спокойна е ситуацията около сараите на Доган
Спокойна е ситуацията около сараите на Доган
09:49, 02.09.2024
Чете се за: 02:47 мин.
ЦИК се събира на извънредно заседание в 10.30 ч.
ЦИК се събира на извънредно заседание в 10.30 ч.
09:45, 02.09.2024
Чете се за: 00:57 мин.
След обилните валежи оглеждат речни корита и дерета в община Царево
След обилните валежи оглеждат речни корита и дерета в община Царево
09:44, 02.09.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Започва временното укрепване на моста на бул. "България" към квартал "Бояна"
Започва временното укрепване на моста на бул. "България" към квартал "Бояна"
09:40, 02.09.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Проливните дъждове край Царево наводниха част от "Нестинарка"
Проливните дъждове край Царево наводниха част от "Нестинарка"
09:16, 02.09.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Напрежение пред входа на ЦИК: ДПС на Доган и Новото начало на Пеевски спорят кой ще бъде пръв
Напрежение пред входа на ЦИК: ДПС на Доган и Новото начало на Пеевски спорят кой ще бъде пръв
09:00, 02.09.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Свиленски след изключването от БСП: Вигенин, Зафиров и Гуцанов са превратаджии
Свиленски след изключването от БСП: Вигенин, Зафиров и Гуцанов са превратаджии
08:36, 02.09.2024
Чете се за: 07:27 мин.
Премиерът Главчев призова служителите на МВР да не се поддават на провокации
Премиерът Главчев призова служителите на МВР да не се поддават на провокации
08:18, 02.09.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Воден режим без вода?
Воден режим без вода?
07:42, 02.09.2024
Чете се за: 04:25 мин.
Започва регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите на 27 октомври
Започва регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите на 27 октомври
07:15, 02.09.2024
Чете се за: 01:10 мин.
И днес ще има превалявания в планинските и югоизточните райони
И днес ще има превалявания в планинските и югоизточните райони
06:55, 02.09.2024
Чете се за: 02:02 мин.
Делян Пеевски: ДПС - Ново начало вече е факт
Делян Пеевски: ДПС - Ново начало вече е факт
00:53, 02.09.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Топ 24
Най-четени
Валентин Николов: България винаги има алтернатива
Валентин Николов: България винаги има алтернатива
Часът на зрителите с нов водещ
Часът на зрителите с нов водещ