НОВИНИ

Валентин Николов: България винаги има алтернатива

ГЕРБ води прагматична политика не само в областта на енергетиката, а въобще. Ние преценяваме всеки един проект по отделно. Това заяви в студиото на "Денят започва" Валентин Николов, депутат от ГЕРБ, член на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в НС и член на Комисията по бюджет и финанси в НС.

валентин николов българия винаги алтернатива
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 30.11.2010
Чете се за: 09:10 мин.
У нас
ГЕРБ води прагматична политика не само в областта на енергетиката, а въобще. Ние преценяваме всеки един проект по отделно. Това заяви в студиото на "Денят започва" Валентин Николов, депутат от ГЕРБ, член на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в НС и член на Комисията по бюджет и финанси в НС.

България не се нуждае от АЕЦ с всички средства, т.е. ние можем да я построим, можем и да не я построим. България има алтернативи да развие друг вид енергетика. От тази гледна точка ние можем да водим политика, заяви още той.

Валентин Николов:
- България е центъра на Балканите. Всички трасета на газта и енергийни трасета минават пак през България. Интересът е огромен. България ще има все по-голямо значение на Балканите, просто ние трябва да оползотворим избора на Аспарух за географско място на България.

Дали ще има АЕЦ Белене или не зависи от цената на проекта. Това заяви категорично Николов.

Цялото интервю можете да видите във видеофайла.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО


Водещ:
Ние продължаваме по същата тема с Валентин Николов от ГЕРБ. Добро утро. Здравейте, г-н Николов.

Валентин Николов:
Здравейте.

Водещ:
Да започнем оттам, където завършихме с г-н Димитров. Няма такава цена, няма такава изгода за България, която да оправдае изграждането на тази централа, за която Русия толкова много настоява? Вярна ли е тази теза според вас?

В. Николов:
Вижте, по принцип погледнато, как да кажа, политиката на ГЕРБ е такава, че ние водим прагматична политиката в областта не само на енергетиката, а въобще. Ние преценяваме всеки един проект поотделно. Всеки един проект може лесно да се сметне. Ако има конкретна цена, може да се сметне конкретната възвращаемост, паричните потоции и съответно вече могат да се намерят и пазарите за това. Не може да намерим пазари за нещо, което ние не знаем колко ще струва. Нали така?

Водещ:
Тази логика обратна ли? Това което предлага г-н Димитров? Първо да стане ясно, че някой се ангажира да изкупува на определена цена електроенергията, която ще произвежда бъдещата централа, и тогава да се захванем да я строим?

В. Николов:
Първо трябва да разберем колко ще струва. Аз искам да кажа нещо. България не се нуждае от АЕЦ с всички средства. Тоест ние може да я построим, може да не я построим. Тоест България има алтернативи. Има алтернативи да развие друг вид енергетика. Така че от тази гледна точка България, слава богу, може да води политика. Поради тази причина... виждате, че отдавна висши, как да кажа, и политически, и висши експерти от Русия не са идвали толкова често в България. И не само. Аз мога да ви покажа енергийните форуми, които се състоят в България. Защото България
е центърът на Балканите. На това отгоре всички трасета на газта
и енергийни трасета минават пак през България. Интересът е
огромен. България ще има все по-голямо значение на Балканите.
Просто ние трябва да оползотворим избора на Аспарух за
географско място на България.
Водещ:
Това е безспорно. Сигурно всички го желаят. Въпросът е
конкретно за този проект, понеже за него говорим - за "Белене".
В. Николов:
Няма как да бъде...
Водещ:
Тогава кое ще бъде определящото - дали е изгодно за България построяването му или не? Крайната цена ли? Ако е под 5 милиарда...

В. Николов:
Не само крайната цена...

Водещ:
...става изгодна, ако е 6.4 - не е изгодна? Това ли е определящото?

В. Николов:
Много енергия... енергийни мощности в близките 10 години трябва да излязат от нашата енергийна система. Ние така или иначе трябва да влагаме пари в някаква нова заместваща мощност. Ако не стане АЕЦ, има други варианти. Ако стане АЕЦ, ние може да развиваме само алтернативните възобновяеми източници, които са по директива и трябва да ги развиваме.

Водещ:
Ами това ви питам, от кое зависи дали да стане или не АЕЦ...

В. Николов:
От цената, разбира се.

Водещ:
От крайната цена? Това е определящото.

В. Николов:
Абсолютно. Категорично. Крайната цена...

Водещ:
Ако е под 5 милиарда, е добре и изгодно за България? Ако е 6, 6 и нещо, не е изгодно? Така ли?

В. Николов:
Ами, вижте сега, принципно когато има две страни, които водят преговори за дадена цена, винаги се слагат някакви крайни цени и истината е някъде по средата.

Водещ:
Около 6...

В. Николов:
Аз не мога да кажа, защото сметките не са пред мен, но мога да ви кажа, че за мен около 5 милиарда, над 5 милиарда малко, би трябвало да е изгодна за АЕЦ. А де факто и всички експерти, които... имам докладите пред мен, водят именно на такава цена и бих казал, че това ще е най-изгодната цена.

Водещ:
5 милиарда и нещо?

В. Николов:
Точно така. И ще ви кажа защо. Защото потреблението на енергия ще расте на Балканите. Турция ще стане голям консуматор. Също се очаква и съответно за нашите съседки, които, като влязат в Европейския съюз, се очаква бум на развитието на икономиката, които също ще трябва да черпят електроенергия. Не случайно Сърбия има интерес към тази централа. Така че...

Водещ:
Ама сигурно ли е, че ще купуват ток, ако я построим?

В. Николов:
Аз мога да ви кажа и следното нещо: евродирективите са за либерализация. Това е третият енергиен пакет, който трябва да се въведе от следващата година. България в момента работи за енергиен пазар да се развива на територията на България, който ще бъде балкански. Искам да привлечем и Сърбия и Македония и Гърция. Те нямат такъв пазар в момента. Тоест една енергийна борса. На тази енергийна борса, разбира се, че ще се купува ток, който е възможно най-евтиният. Затова ние се стремим централата да бъде най-евтина. На това отгоре, искам да кажа, ние привличаме чужди инвеститори. Тези чужди инвеститори никога няма да си вложат парите, ако атомната централа е губеща. Де факто нито в следващата година, нито в следващите три години, които самият бюджет... и няма една стотинка заделена за тази централа. Така че...

Водещ:
Тоест на вас...

В. Николов:
Тоест данъкоплатците няма да плащат за тази централа.

Водещ:
Според вас мит е... мит е, че можем да си построим един, така, мастодонт в Белене. Той да заработи и да се окаже, че няма къде да си продаваме това, което той произвежда. Няма къде да се произвежда тази електроенергия, защото, да речем, е нереализуема.

В. Николов:
Категорично. Ами, погледнете, на Балканите единственият износител на ток освен България, това е Румъния. Всички...

Водещ:
Е, това към момента.

В. Николов:
И не само на Балканите. Мога да ви кажа и по-нагоре. Унгария също купува от Украйна ток. Всички потребяват ток. Погледнете енергийните им проекти. Ами не виждам някакъв голям енергиен източник, който да е предвиден да се строи в близко бъдеще. Това значи, че който в момента вложи пари, то тогава ще може да контролира и енергийната система на Балканите, дори и по-нагоре.

Водещ:
Добре, ако се забави малко процесът на преговори, на изливане на първи бетон, на втори бетон и т.н., това няма ли да обезсмисли проекта. В смисъл няма ли да стане неизгоден, защото все пак тази ситуация, която вие очертахте, тя е към момента, нали. Ако се построи в Турция една централа, работата става друга.

В. Николов:
Ще ви дам пример с "Цанков камък". "Цанков камък" беше замислен за 190 милиона евро, а стигна до 500 милиона. Това е на база новите анекси, които се сключваха и eскалационна такса. Тоест, колкото се забавя един проект, толкова повече се оскъпява. Но не случайно премиерът заложи на крайна цена, т.е., иска да вложи и eскалацията в тази крайна цена, т.е. и да се забави проектът, цената ще бъде тази. Това бих казал, че е уникално за Европа, защото аз не знам такъв проект, който да е заложен с фиксирана крайна цена, включваща eскалационната такса.

Водещ:
Не, въпросът ми е, ако се забавим в преговорите с руснаците, ако не си стиснем ръцете на някаква цифра - пет милиарда и нещо, за което говорите, или 6 милиарда, да речем. Говоря за някакви числа, това се промъква като възможна опция да се съберат двете гледни точки. Няма ли, като се проточи, защото все пак трябва да се построи това нещо, за което говорим, няма ли да се обезсмисли след време? Защото, ако се построи друга централа, примерно в Турция, тогава защо да го строим въобще, ако стане ясно, че ще се построи по-късно.

В. Николов:
В Турция ще се строи централа, но това не значи, че ще задоволи подробностите на ток в Турция. Така че вие да знаете...

Водещ:
Независимо от това до какво ще... тази мощност, която евентуално ще бъде изградена в Турция, тази централа пак би могла, "Белене", би могла да бъде рентабилна.

В. Николов:
Категорично, категорично. Не само че може да бъде рентабилна. Аз ви казах, на тази борса ще се продава електроенергия. В момента цената от възобновяемите източници все още е скъпа енергия. Така че това възраждане на атомната енергия ще замества все повече изчерпващите енергийни източници в света. Така че от тази гледна точка България има както интерес да има колкото може повече производители на енергия, на това отгоре това поражда енергийна сигурност и за страната ни в сферата на отбраната. Никой няма да закача страна, която има атомни централи. Логично.

Водещ:
Така и националната сигурност расте.

В. Николов:
Категорично. Аз ще ви кажа и друг такъв пример. Ето, говорехме за "Южен поток". Мога да ви кажа, че България послужи като катализатор, за да може да се ускори и "Набуко". Вече, виждате, "Набуко" се договориха с Ирак да тръгва оттам газ. Вече можем да кажем, че "Набуко" доста бързо стартира, т.е. стартира, той отдавна е стартирал, исках да кажа доста бързо ускорява преговорния процес и, виждате, 2016 г. би трябвало да потече газ оттам.

Водещ:
Тоест напредъкът по "Южен поток" не само че не обезмисля, казвате вие, "Набуко", ами, напротив, там...

В. Николов:
Категорично, категорично.

Водещ:
...катализира процесите и може да се говори за ускоряване. Още нещо да ви питам за "Белене" - изгодно ли е за България Русия да получи дялово участие в централата или това крие рискове?

В. Николов:
Аз не виждам проблем, стига да има миноритарен дял. България трябва да контролира процеса.

Водещ:
30, 40 процента примерно?

В. Николов:
България трябва да контролира процеса и да има винаги... ако няма 51 процента, да има задължително златна акция, т.е. да може да влияе с блокираща квота в акционерното дружество.

Водещ:
Това, че е руски дял, а не на примерно страна от Европейския съюз, от НАТО или нещо... не виждате някакъв проблем в това нещо?

В. Николов:
Не виждам проблем, стига да е миноритарен. Значи, това е част от преговорния процес, който предполагам, че Русия ще предложи, т.е. при 6,4 милиарда, ако струва централата, те да поемат част от тези инвестиции, т.е. да намали сумата, която... ние трябва да търсим някакъв инвеститор от другаде. Аз не виждам проблем в това, но, пак ви казвам, всичко зависи от рентабилността, от паричните потоци. Тоест, ако знаем цената, крайната, на централата, винаги ще намерим и инвеститор. Аз знам, че има такива... интерес от чужди инвеститори, не само европейски, а и китайски, така че...

Водещ:
Сериозен ли е той?

В. Николов:
Категорично сериозно, но, разбира се, че никой няма да си вложи парите в нещо, което не знае колко струва.

Водещ:
Добре, значи оценката ви е, че тази централа, ако има крайна цена, която е приемлива за България, тя трябва да бъде построена, независимо, че от това предварително няма подписани договори за изкупуване на електроенергията, това е един следващ етап и това вече е нещо, което след това ще бъде решено.

В. Николов:
Хубавото е, че България... България не залага, че категорично трябва да стане централата. И министър Трайков каза - може да стане, може да не стане, въпрос на преговори. В крайна сметка България винаги има алтернатива, което е най-хубавото нещо.

Водещ:
А това, което призова Мартин Димитров, нещо има ли притеснително в данните, в договорите, въобще в сигналите, които са подадени до прокуратурата и защо не се оповестяват публично? Той, така, има някакво съмнение.

В. Николов:
Ами не знам защо г-н Димитров говори така, като почти всичко е публично, много пъти е говорено даже във връзка с дори тези, как да кажа, консултантски договори, които са подписвани, тези заеми, които са вземани от "Париба", 200 милиона са отишли директно за консултантски договор. Тези неща са изговорени и са в прокуратурата отдавна и не виждам проблем с прозрачността.

Водещ:
Няма някакъв ангажимент, поет от ГЕРБ по отношение на реализация на тази централа на всяка цена...

В. Николов:
Не, не, не, не, категорично...

Водещ:
...и това не е драматичен театър, не е постановка, която се играе в момента, че трябва да се намали цената и евентуално да се направи...

В. Николов:
Не, аз мога да ви кажа, че в един момент, даже в началото, когато ГЕРБ застъпи във властта и се заговори за "Цанков камък" и АЕЦ "Белене", и когато премиерът отиде там и каза, че има един гьол де факто и са налети два милиарда...

Водещ:
Спомням си, да.

В. Николов:
Де факто бяха огласени много данни, не виждам някакъв проблем, и те са общодостъпни. Даже, стига да проявят интерес медиите, винаги има една таблица от НЕК, където са дадени как са изразходвани парите, по какъв начин и т.н. Докладът е общодостъпен, няма никакъв проблем от тази гледна точка, така че не виждам някаква... нещо да се крие от това като информация.

Водещ:
Последно на финала да ви питам, това, което питам всички наши гости днес в предаването, това, което излезе като данни за американските служби по света - събирането на информация. Конкретно за България става ясно, че мисията на Съединените щати у нас е била натоварена, при това миналата година юни месец със специална шифрограма за събиране на данни всякакви, включително и биометрични данни, данни за банкови сметки, джиесеми и т.н. за настоящия и бъдещия политически елит на България. Това не ви ли смути, притеснява ли ви това нещо?

В. Николов:
Всички знаем, че общо взето, всяко едно посолство събира някакъв вид информация. Проблемът е, че... според мен проблемът е, че ние сме все пак страна партньор и би трябвало ние да сме много по-, как да кажа, да не сме толкова в интерес на информация за събиране към американското посолство.

Водещ:
Има ни се доверие да участваме в НАТО, да участваме в Ирак, обаче... обаче в същото време...

В. Николов:
Категорично, доверие и...

Водещ:
...виждате, събират се данни. Защо според вас?

В. Николов:
Ами аз мисля, че това предстои да се изясни именно на ниво правителство и на ниво външно министерство, така че при всички случаи външно министерство ще се заинтересува точно какви данни, защо са им служили, така че не виждам някаква драма в това, защото...

Водещ:
Ама не е много нормално това, това казвате, да се събира такава информация?

В. Николов:
Ами да, обаче знаете, че всички посолства още събират информация, аз съм сигурен, че ако се разсекретят и руските данни, ще видите пък тогава какви данни се събират и с какви...

Водещ:
Русия не е в НАТО, Русия сигурно събира в Съединените щати, ама мислите ли, че българското посолство събира данни за американски, за американския политически елит биометрични данни в Щатите, би било абсурдно, ако го прави. Според мен. Не знам, не съм специалист...

В. Николов:
Не съм запознат и аз не бих коментирал, не бих коментирал, но по принцип знаете, че всяко посолство периодично дава доклади във връзка с намеренията на американското правителство и на което и да е друго правителство какви са тенденциите, за да може българската политика да изработи свой механизъм и, как да кажа, и свои критерии за оценка...

Водещ:
Питам ви, защото към юни 2009 г., когато е тази шифрограма и когато се говори за интерес към бъдещия политически елит, вие тогава сте бил част от бъдещия политически елит, не знам, може би са събрали и за вас такива данни?

В. Николов:
Може, всичко е възможно, всичко е възможно. Ами, вижте, в политиката най-важното е да бъдеш предвидим, поради тая причина, за да бъдеш предвидим, трябва да се събере информация за всеки един. Знаете, че за да седнете на преговори, както сега с руската страна, задължително се събира информация, за да можеш по някакъв начин да въздействаш или да отстоиш на някакъв натиск, така че...

Водещ:
Липса на доверие ли е, аз това се опитвам да разбера, според вас.

В. Николов:
Възможно е, възможно е и липса на доверие. В крайна сметка знаете каква беше политиката досега в... и българското общество... корупцията за жалост в България все още е доста голяма, което поражда и съмнение в крайните решения.

Водещ:
Добре, много ви благодаря за този разговор. Валентин Николов, депутат от ГЕРБ беше наш гост.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Премиерът Главчев призова служителите на МВР да не се поддават на провокации
Премиерът Главчев призова служителите на МВР да не се поддават на провокации
08:18, 02.09.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Воден режим без вода?
Воден режим без вода?
07:42, 02.09.2024
Чете се за: 04:25 мин.
Започва регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите на 27 октомври
Започва регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите на 27 октомври
07:15, 02.09.2024
Чете се за: 01:10 мин.
И днес ще има превалявания в планинските и югоизточните райони
И днес ще има превалявания в планинските и югоизточните райони
06:55, 02.09.2024
Чете се за: 02:02 мин.
Делян Пеевски: ДПС - Ново начало вече е факт
Делян Пеевски: ДПС - Ново начало вече е факт
00:53, 02.09.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Евростат: Българи и румънци без пари за 7 дни почивка извън дома
Евростат: Българи и румънци без пари за 7 дни почивка извън дома
22:08, 01.09.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Простреляха Митко Русия и сина му на паркинг в "Младост"
Простреляха Митко Русия и сина му на паркинг в "Младост"
21:49, 01.09.2024
51575
Чете се за: 00:37 мин.
След 8 години начело: Изключиха Корнелия Нинова от БСП (ОБЗОР)
След 8 години начело: Изключиха Корнелия Нинова от БСП (ОБЗОР)
21:44, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:25 мин.
Екип на БНТ влезе в резиденцията в Росенец - вътре ли е Ахмед Доган? (СНИМКИ)
Екип на БНТ влезе в резиденцията в Росенец - вътре ли е Ахмед Доган? (СНИМКИ)
21:05, 01.09.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Кой е по-по-най първи на опашката пред ЦИК?
Кой е по-по-най първи на опашката пред ЦИК?
20:50, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:27 мин.
Пациентите вече имат по-лесен достъп до електронното си здравно досие
Пациентите вече имат по-лесен достъп до електронното си здравно досие
20:33, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
32 часа след старта на велопохода "Дунав Ултра" във Видин - кой финишира първи в Дуранкулак
32 часа след старта на велопохода "Дунав Ултра" във Видин - кой финишира първи в Дуранкулак
19:22, 01.09.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Топ 24
Най-четени
Пуджи Бел и неговата Америка
Пуджи Бел и неговата Америка
Международният тероризъм в досиетата на ДС
Международният тероризъм в досиетата на ДС