НОВИНИ

Олимпийските игри през 1952 г., които спомагат за развитието на цяла Финландия

Гледайте предаването "Истории от Олимпийските игри" всеки петък от 15:30 ч. по БНТ 1!

олимпийските игри 1952 спомагат развитието цяла финландия
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 16.01.2024
8662
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

През 1952-ра година Хелзинки приема Олимпийските игри. Столицата на Финландия организира най-големия спортен форум 12 години, след като се е отказала да домакинства Игрите през 1940-та, които така и не се провеждат.

В средата на ХХ век градът все още се възстановява след Втората световна война, а Олимпийските игри спомагат за развитието на цяла Финландия, като организаторите са принудени да подхождат изключително дипломатично в яростните години от Студената война.

За първи път на Игрите участва Съветският съюз. Социалистическата държава дълго се колебае преди да приеме поканата, заради опасения от идеологическа диверсия и е планирала спортистите ѝ да пътуват всеки ден със самолет до Хелзинки. В крайна сметка домакините осигуряват специално олимпийско село за съветските спортисти и останалите социалистически страни.

Дебют прави и новосъздадената Китайска народна република, което пък води до отказ от участие на Тайван. Само спортисти от Западна Германия дефилират в Хелзинки, а Саарската област е с отделен отбор. Игрите са последните, които не са излъчвани по телевизията, поради факта, че във Финландия по онова време няма такава.

Най-титулуван спортист в Хелзинки става 20-годишният съветски гимнастик Виктор Чукарин – шампион в многобоя и отборно, с още 2 златни и 2 сребърни медала на уредите. Паметно е участието и на Емил Затопек от Чехословакия с 3 победи в бяганията.

България се завръща на олимпийската арена с 63-ма спортисти. За първи път участват и 9 жени. Боксьорът Борис Георгиев носи знамето на церемонията по откриване, а после ознаменува името си с историческия първи за страната ни олимпийски медал.

Отбори по футбол и баскетбол участват в Хелзинки. Футболистите губят в предварителния кръг от Съветския съюз с 1:2, докато баскетболистите се класират 7-ми след 4 победи и 4 загуби.

В спортната гимнастика страната ни участва с пълни отбори и при мъжете, и при жените, като дамите се нареждат на 7-мо място, докато в индивидуалната надпревара Цветана Станчева се класира шеста на греда

На Олимпийските игри в Хелзинки 1952 България има още представители в конния спорт, колоезденто, леката атлетика и стрелбата.

/Откъс от предаването "Истории от Олимпийските игри", излъчено на 29.12.2023 г. по БНТ 1/

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калин Стоянов: За по-малко от 5 часа полицията в Стара Загора е хванала извършителя на въоръжения грабеж
Калин Стоянов: За по-малко от 5 часа полицията в Стара Загора е хванала извършителя на въоръжения грабеж
Рибакина и Радукану стартираха с победи в Мелбърн
Рибакина и Радукану стартираха с победи в Мелбърн