НОВИНИ

460 са нарушенията в завод "Арсенал" за една година

Осем са тежките инциденти в заводите на "Арсенал" през последните 10 години. За съжаление - със загинали и ранени. Само за една година Главната инспекция по труда е направила стотици проверки в завода, открити са 460 нарушения. Въпреки това - хора продължават да загиват в завода. Хронология на тежките инциденти в "Арсенал" и какви са условията на труд там - обзор на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
20:21, 14.03.2018
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Над 20 са взривовете и пожарите в големи оръжейни предприятия у нас през последните 10 години. Загинали са 19 души, ранени - 18. Инцидентите са в Арсенал в Казанлък, Горни Лом, Ловнидол, Петолъчката, Костенец, Мъглиж, Иганово.

В завод "Арсенал" инцидентите са осем. Загинали са 5-ма, ранен е 1 човек. Критична се оказа 2016 г., когато имаше три инцидента с трима загинали.

Именно оттогава досега ГИТ е извършила над 100 проверки в различните производства на дружеството, което е 100% частна собственост. 460 са установените нарушения и 395 от тях са именно по осигуряване на безопасни условия на труд.

;

В повечето случаи са открити нарушения, застрашаващи пряко живота на работещите. Инцидентът от днес е станал в цех, който е нов, с ново оборудване и ново производство.

Неправомерно съхранение на горивни материали, използване на искрообразуващи инструменти, непочистени работни места от остатъчни взривни вещества в края на работната смяна. Това са само част от нарушенията в завод "Арсенал", които Главната инспекция по труда е установила през последната една година.

Тодор Воденов, синдикат "Отбрана" - КТ "Подкрепа": Ръководството на предприятието, както и колегите, които са в ръководството на технологичния процес, е необходимо да изпълняват всички изисквания за безопасност и здраве. Не съм сигурен дали тези изисквания са били изпълнени.
;

Индивидуални и колективни предпазни средства, вентилация на цеховете, план за действие при пожари и взривове са само някои от многобройните изисквания на закона към работещите и ръководството във военнопромишлените заводи.

Тодор Воденов, синдикат "Отбрана" - КТ "Подкрепа": Необходимо е непрекъснато да се извършва инструктаж както общ, така и конкретен инструктаж при всяка операция. Не съм сигурен дали този инструктаж е бил изпълняван, дали хората са били събрани.

Големият въпрос, според експерти, е какво са правели двамата работници в цех 130 на Завод 3 в барутната бъркалка в момента на пожара.

Тодор Воденов, синдикат "Отбрана" - КТ "Подкрепа": Може би, но това не може да бъде доказано, пряк или по-нагоре ръководител е възложил на работниците да отстранят една или друга пречка пред производството. Те не трябва да влизат, но хлябът е по-важен от здравето.
;

Според правилата, при пожар всеки завод, който произвежда боеприпаси, трябва да има подготвени "команди" - групи от хора, обучени да реагират мигновено.

Тодор Воденов, синдикат "Отбрана" - КТ "Подкрепа": Искате да кажете, че не може ей така всеки работник да влезе и да гаси пожар в такъв тип цех? - То може, но не е законно.
;

В 90% от случаите, показват наблюденията на експерти, фаталните инциденти в предприятията за боеприпаси у нас са заради нарушена технология на работа.

Последиците за "Арсенал" от всички тези проверки са: 11 издадени акта за спиране на машини, обекти и производства, пряко застрашаващи живота и здравето на работещите. 22 акта за административно-наказателна отговорност, от които 20 са влезли в сила.

Въпреки всичко това, обаче, хора продължават да губят живота си, а въпросът за безопасните условия на труд и квалификацията на работещите в заводите от военно-промишления комплекс и отбранителната индустрия периодично грабва общественото внимание. За съжаление, когато има смъртен случай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служители на здравните инспекции протестират срещу ниските заплати в сектора
Служители на здравните инспекции протестират срещу ниските заплати в сектора
Все още не е започнал ремонтът на къщата на Христо Смирненски
Все още не е започнал ремонтът на къщата на Христо Смирненски