НОВИНИ

Пациент на Центъра по хемодиализа във Видин почина, МЗ разпореди спешна проверка

Незабавна проверка в центъра по хемодиализа във Видин разпореди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, след като тази сутрин един от пациентите, чакащи за хемодиализа, почина. Лекарите твърдят, че нямат вина за неговата смърт. Заради повреда в апаратурата за пречистване на водата от понеделник центърът, който е единствен за областта, работи в авариен режим. До дни здравното министерство ще предостави 180 000 лв. за закупуване на нови хемодиализни апарати, легла и водоочистваща система. Хемодиализа на пациентите се извършва, но има риск от усложнения, затова до понеделник Центърът няма да работи. Осигурено е безплатно пътуване на хората до центровете в Лом и Монтана.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова, БНР-Видин
17:28, 03.10.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Заради повредата на апартурата вчера и днес болницата работеше на авариен режим, с възможни странични ефекти за пациентите, които според лекарите обаче не са опасни за здравето.

Лекарите отрекоха болницата да има вина за смъртта на пациента, на когото е предстояла хемодиализа. Те обясниха, че починалият е 50-годишен мъж, който не се е явил в понеделник за процедури. Във вторник е потърсен от болницата и днес трябвало да му бъде направена хемодиализа.

Д-р Людмил Харалампиев, нефролог: По стечение на обстоятелствата ситуацията му се влошава. Той намерил начин да се добере до спешно отделение. Организира се веднага транспорта му, защото в момента имаше диализа на тези, които решиха, че могат да останат.

Близки на починалия твърдят, че е можело да му бъде извършена трансплантация.

близка на пациент: Сега, ако го бяха включили макар и 20 минути, половин час, е щял да оживее човекът.

Още през август са подавани сигнали до ръководството на болницата за нарушени стандарти при лечението, но от там са отговорили, че жалбата не е основателна, твърдят близки на пациенти.

близка на починал: Повечето от параграфите, които са залегнали в стандарта за диализно лечение, тук не се спазват. Затова смятаме, че и една от причините за гръмването на този уред, тази апаратура, е от лошата поддръжка.
;

В болницата дойдоха зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков и омбудсманът Мая Манолова. Пенков съобщи, че е създадена организация пациентите безплатно да бъдат транспортирани в други центрове, защото хемодиализата няма да работи до понеделник.

Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването: До момента има създадена много плътна организация, така че никой от пациентите, които имат нужда от диализа, да не остане непокрит. Осигурява се категорично транспорт от техните домове до болницата.

Омбудсманът Мая Манолова настоява за пълна проверка на болницата.

Мая Манолова, омбудсман: Ще настоявам медицински одит, РЗИ , всички институции да направят една безпристрастна, обективна и честна проверка.

Ще бъде извършена и проверка за смъртния случай на пациента, който е бил на хемодиализа. Във Видин се очаква да пристигнат екипи, които да ремонтират повредената медицинска техника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Дарена апаратура в болницата в Петрич помогна на новородено с усложнения
​Дарена апаратура в болницата в Петрич помогна на новородено с усложнения
Какво се случва с концесията на летище „Пловдив“?
Какво се случва с концесията на летище „Пловдив“?