НОВИНИ

Сергей Игнатов: Младите няма да искат да емигрират, когато тук има качествена работа за тях

Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката, беше гост в студиото на "Панорама". Тоя заяви, че кадровите промени във властта могат да бъдат драматични единствено за хората, които са си повярвали, че цял живот ще бъдат министри и допълни, че не се страхува за собствения си пост, защото неговата любов е и негова професия и като египтолог няма притеснения, че ще остане без работа.

сергей игнатов младите искат емигрират качествена работа тях
bnt avatar logo
от БНТ
22:22, 20.05.2011
Чете се за: 07:29 мин.
У нас

Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката, беше гост в студиото на "Панорама". Тоя заяви, че кадровите промени във властта могат да бъдат драматични единствено за хората, които са си повярвали, че цял живот ще бъдат министри и допълни, че не се страхува за собствения си пост, защото неговата любов е и негова професия и като египтолог няма притеснения, че ще остане без работа.

По повод излязлото през изтеклата седмица изследване, че над 200 000 души искат да емигрират, той подчерта, че когато човек е млад и е на границата между авантюрата и понякога лошия живот, който води в момента, той е склонен да предприеме подобна стъпка. Но се случва следното - "младите хора емигрират, отиват отвъд океана и започват да слушат "Я кажи ми, облаче ле бяло", искат да се върнат тук, но и тук са изпуснали влака", допълни министър Игнатов.

Според него основният проблем се корени в това да си дадем отговор на въпроса кога тези хора няма да искат да напуснат пределите на страната. Това ще стане, когато в България има качествени работни места, когато има качествени условия на живот и специалистите са поставени при същите условия, каквито имат техните колеги в другите страни, категоричен беше той.

СЛЕДВА ПЪЛЕН ТЕКСТ НА РАЗГОВОРА.

Водещ Бойко Василев:
Сергей Игнатов, министър на образованието.

Сергей Игнатов:
Добър вечер.

Водещ:
Добър вечер. Дали правителството държи кормилото здраво?

С. Игнатов:
Абсолютно. Това, което се случва, е като щафетно бягане, винаги се търсят по-добрите експерти в дадената обстановка.

Водещ:
Това не е ли малко жестоко към хората?

С. Игнатов:
Ами жестоко е за тези, които се изживяват като министри. Всъщност ние всички сме експерти, професионалисти в някаква област, ние сме министри за определен период, той винаги е кратък, и след това се връщаме към изпълнението на задълженията, които сме имали и преди това. Ако човек си въобрази, че цял живот е министър, тогава настъпва драма.

Водещ:
Ще видим какво... ако ви се случи на вас, какво ще стане.

С. Игнатов:
Ами ако ми се случи, вие знаете, аз съм египтолог, имам си много добра професия и, слава богу, моята професия, моето хоби и моята любов е едно и също - това е древен Египет. Така че...

Водещ:
Двеста хиляди души искат да емигрират, г-н Игнатов. Това е май вашият контингент - ученици, студенти. Как...

С. Игнатов:
Не, като казвате искат, все едно са подали някъде заявление. Като тръгнем с микрофона, в зависимост от настроението на хората в момента, ще получим различни отговори, зависи как е зададен въпросът.

Водещ:
Това е социология, не е микрофон.

С. Игнатов:
Едновременно с това пък българите, които учат в чужбина, и точно социологията показва, че около 20 процента от тях си намират работа и остават, а другите искат да се върнат. Аз бях на Острова, срещнах се с наши студенти, бях наскоро в Чикаго, всички... и аз съм искал, даже имах зелена карта. Човек има такива мечти, свързани... те са между авантюрата и понякога лошия живот, който води в момента. И какво се случва? Емигрират, отиват отвъд океана и почват да слушат "Плават делфините" ли беше, какво, и пеят "Облаче ле бяло", искат да се върнат тук. Идват тук, обаче и тук са изпуснали влака. Тук има друг проблем. Значи въпросът, който вие ми задавате, е кога няма да искат. Няма да искат тогава, когато има качествени работни места, когато има качествен живот, когато особено специалистите са поставени в същите условия, в каквито са техните колеги в другите страни.

Водещ:
Не, има и друг въпрос. Могат ли да бъдат задържани включително и изкуствено? Сега, вие ще въведете ли в живота идеята на премиера Борисов студентите да се трансферират навън
като футболисти?

С. Игнатов:
Той го каза малко цветисто. Всъщност понеже ние с него водим разговор по тази тема, тя е свързана с това, че на мен ми е възложено и аз имам екип, който работи върху предлагането на нов Закон за науката и образованието, целящ модернизацията и отпушването на системата.

Водещ:
Въпросът е да не връщате разпределението от онова време.

С. Игнатов:
Не. Това, което ми каза премиерът, той го каза кратко. Той ми каза: г-н министър, по-бързо трябва да се подготви модернизацията на образованието, за да се повиши качеството, да имаме качествени специалисти, които, като излязат, да създадат качествени работни места, а тези работни места ще задържат българите в България. За това става дума. Не може да се върне... не може да се върне по никакъв начин държавното разпределение, в други икономически условия живеем. Сега всъщност самите университети регулират професионалните направления и специалностите в зависимост от интереса и той невинаги съвпада с пазарните условия.

Водещ:
Сега, понеже съм сигурен, че ще ви пита Ивайло Калфин за легализацията на дипломите, той се бори с тази кауза, понеже така и така сме на тази тема, питайте го, за да можем да продължим по-нататък по другите въпроси. Ще го питате ли?

Ивайло Калфин:
О, да, даже ми се струва, че... не ми се струва, направо ще поискам и специална среща с г-н министъра...

С. Игнатов:
Разбира се, да.

Ив. Калфин:
...за да обясня малко повече подробности за това нещо. Аз от вчера започнах да си легализирам дипломата. Вие също сте завършили в чужбина, не знам дали сте минавали през тази процедура и кога.

С. Игнатов:
Това е 1985 година.

Ив. Калфин:
Но трябва да ви кажа, че в нея има един куп безумия просто и те не се... те се дължат на нормативната уредба, не на хората,които работят в този център. Поискаха ми диплома за завършена гимназия, поискаха ми диплома за...

С. Игнатов:
Да, така е, да.

Ив. Калфин:
...завършена бакалавърска степен, поискаха ми какви ли не документи, които аз ще се постарая да подготвя, за да... понеже има доста недоверие, да покажа лично колко време с безумие, с безумни документи се губят на млади българи, които са се върнали.

С. Игнатов:
Около 2 месеца трае в момента процедурата.

Ив. Калфин:
Два месеца е, г-н министър, когато попаднат документите при вас, в Министерството на образованието. Преди това, за да си ги одготви човек, трябват няколко месеца и доста стотин лева. И това е големият проблем. Освен това проблемът е, че няма еднакви критерии към всички. Обяснението, че има страни, в които е още по-тежка от нас процедурата, надали говори в наша полза.

С. Игнатов:
Добре. България е една от трите страни с най-бърза процедура по легализиране на дипломата. Обаче мога да ви кажа нещо и...

Ив. Калфин:
Ама това е след... това е последният етап от легализирането. Преди това е доста бавно - това, което се иска.

С. Игнатов:
Преди това е извън Министерството на образованието. Но така или иначе се иска дипломата да бъде преведена, там трябва да има
апостиви и т.н.

Ив. Калфин:
Да, да, точно, вие ги искате тези неща.

С. Игнатов:
Ами искаме ги, ние сме държава все пак, не сме някаква такава територия...

Ив. Калфин:
Не, има доста държави в Европа, в които просто няма такава процедура, и те са тези с най-добро образование.

С. Игнатов:
Ами България е наградена миналата година за това, че е една от трите страни с най-бърза процедура по легализация. Но това, което мога да ви кажа, в чантата в колата ми е, имаше преди около 2 седмици кръгла маса. Тя е инициирана от университетите и, слава богу, и представителите на политическите сили, които бяха там, бяха единодушни, и се стигна до следното... в момента в чантата в колата имам изменени допълнения на действащия закон, който казва следното: университетите,понеже аз се занимавам с тази сфера, не мога да говоря за другите, сами оттук нататък признават диплома за предшестващо образование. Те могат да взимат информация от НАЦИД... и т.н. Ясно е, че това, което минава през държавата, на базата на лисабонските договорености много често ние не признаваме диплома от университет някъде на територията на Европейския съюз, поради това, че страната не отговаря, не е в системата на тяхното висше образование. Значи университетите сами оттук нататък ще признават диплома за предшестващо... било то средно, бакалавърска, магистър и т.н. И другият много важен въпрос е, че редактираме член 9 от закона и даваме право на нашите университети да влизат във всякакви сдружения с други университети, с други институции. Могат да откриват свои структури в чужбина и т.н.

Водещ:
Добре, дотук за това.

С. Игнатов:
Така че пускаме го на съгласуване в сряда.

Ив. Калфин:
Това ще бъде много важна стъпка, остава и втората да направите...

С. Игнатов:
Коя?

Ив. Калфин:
...и тя е свързана с това просто да се спазва европейското право и да не се преоценява решението на един европейски университет да даде образователна степен. Това просто нарушава европейското право.

Водещ:
Добре, дайте да се съсредоточим сега върху средното образование, стига за студентите. Матурите... колко си пишете на вас за организацията и провеждането?

С. Игнатов:
Тази година ли? Сега, за организацията мога да си поставя малко по-висока оценка, защото наистина ние създадохме този софтуер по наше задание. Няма как оттук нататък да изтичат матури. Тъкмо обратното, ще се обогатяват въпросите през годините, ще имаме тази база данни. Но голямата оценка ще си я напиша, когато влезе законът, новият Закон за предучилищното и училищното образование, който... ще кажа, че вече има твърди критерии - 100 точки е равно на шестица, еди-колко си на петица и т.н. Голямата оценка ще бъде, когато тези хора, които излизат от българската училищна система, вече са носители на инструмента, с който да управляваш живота си, а не просто имат някакви знания в главата - към това се стремим.

Водещ:
Добре, чухме ги обаче да се питат кой е тоя Далчев.

С. Игнатов:
За съжаление да.

Водещ:
Въпросът е дали трябва да...

С. Игнатов:
Но пък други бяха много щастливи.

Водещ:
Да, така е винаги на изпит.

С. Игнатов:
Видях приятели писатели, те викат "е, браво, бе, как се сети, това е единственият"... бяха щастливи.

Водещ:
Въпросът е дали не трябва да се смени нещо генерално в механизма.

С. Игнатов:
Това, което правим сега, значи, ние довършваме прегледа на държавните образователни изисквания. Те там са заложени, те са насочени към голям обем от знания, съдържанието е разписано. Искаме да се трансформират в усвояване на... ключови компетентности звучи бюрократично. Просто след завършване на образованието всеки ученик има инструмент в ръцете си и той може да се справи с всяка житейска ситуация. Което означава, че ще
бъдат променени учебните програми, това ще доведе до нови учебници. По-рано от... новите учебници по-рано от 2013 няма как да стане, защото има технологично време. Увеличаваме времето за затвърждаване на материала, така че децата да бъдат активни и сами да добиват знания в интерактивна обстановка. Съотношението нови знания и затвърждаване вече ще бъде 60 към 40, в момента е 80 към 20, така ме учили всички ние. Даваме възможност след 10 клас на профилиране по желание на детето, 60 процента от материала, който ще изучава след 10-и клас, вече е по избор. Това е профилът, който то си избира. И най-важното е, и това наистина е важно, има голям ефект, това поетапно въвеждане на целодневната организация на учебния процес, която стартирахме. Тази година ще имаме втори клас. Какво значи това? Освен че родителите знаят къде са техните деца, освен че те... до 5 часа държавата поема всичко това. Значи ние сме в тежка финансова криза, но като бях в Англия, те ми казват "ама при нас е до три, а който иска от три до пет, вече родителят си плаща". В
България е до пет. Но това има и другия ефект - всъщност ние не може да отчетем отпадане от системата на учители, които поради демографската криза тази година да напуснат училище, тъй като въвеждането на целодневната организация плюс 5-годишните, които отидоха... задължително вече трябва да ходят на детска градина в предучилищната форма, всъщност върна учителите, които напускат системата, отново на работа. И ако 2008 година е годината на най-голямо закриване на училища в България, по демографски и всякакви проблеми около 10 хиляди учители загубиха тогава работата си, напуснаха системата, тази година ние почти не отчитаме... ние нямаме отлив, защото тези, които... дори там,където вече няма ученици, ние ги привличаме като възпитатели или да си бъдат учители за целодневна организация за 5-годишните,което е много хубаво.

Водещ:
Добре, последен, много кратък и категоричен отговор. Ще правите ли реформа или ще се снишавате до изборите да не стане някой гаф?

С. Игнатов:
Е, защо ще се снишаваме. Вие сега ще видите...

Водещ:
Да не загубите избиратели.

С. Игнатов:
Ние ще загубим избиратели, ако се снишаваме. Значи това... аз ще ви кажа моето мнение. Хората гласуват за тези, които знаят накъде вървят. А тези, които знаят накъде вървят, естествено,че правят реформи. Много често тези реформи са непопулярни. Но сега през юни месец променяме системата на финансиране на висшите училища и към това, което те са получили в бюджета, вече тези професионални направления, за да ме разберат хората, тези специалности, които заемат първо място в рейтинговата система, която миналата година въведохме, те ще получат между 5 и 10 процента повече пари. Казвам между 5 и 10, защото по 10 процента ще получат инженерните професии, природо-математическите науки ветеринарната медицина, тъй като казваме така: България има нужда от хора, които умеят да произвеждат и да организират производство. И ветеринарната медицина - всичко на масата, което ядем всъщност, зависи от тези лекари. Затова там ще отидат повече пари. Догодина се надявам да има още повече средства.

Водещ:
Добре, благодаря ви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Планински спасители са помогнали на турист с травма на бедрото в Стара Планина
Планински спасители са помогнали на турист с травма на бедрото в Стара Планина
09:35, 22.07.2024
Чете се за: 00:22 мин.
Ще бъде подписан договор за предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад
Ще бъде подписан договор за предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад
09:31, 22.07.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Недоволство сред жителите на с. Кавракирово заради предложение за изграждане на фотоволтаичен парк
Недоволство сред жителите на с. Кавракирово заради предложение за изграждане на фотоволтаичен парк
09:05, 22.07.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Над 700 седмокласници не са приети след второ класиране в София
Над 700 седмокласници не са приети след второ класиране в София
08:31, 22.07.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Жена и 8-годишно дете загинаха в тежка катастрофа на АМ "Струма"
Жена и 8-годишно дете загинаха в тежка катастрофа на АМ "Струма"
07:35, 22.07.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Пожарът край селата Воден и Голям Дервент е обхванал 73 000 декара площ
Пожарът край селата Воден и Голям Дервент е обхванал 73 000 декара площ
07:12, 22.07.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Критична остава ситуацията с пожара на българо-гръцката граница
Критична остава ситуацията с пожара на българо-гръцката граница
07:04, 22.07.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Президентът Румен Радев връчва втория мандат на ПП-ДБ
Президентът Румен Радев връчва втория мандат на ПП-ДБ
06:25, 22.07.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Следобедни валежи и гръмотевични бури и днес
Следобедни валежи и гръмотевични бури и днес
05:55, 22.07.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Производството на коли по времето на ковид: Отговарят ли автомобилите на официалните характеристики?
Производството на коли по времето на ковид: Отговарят ли автомобилите на официалните характеристики?
21:38, 21.07.2024
Чете се за: 03:27 мин.
Инцидентите с тротинетки в Бургас са се увеличили двойно
Инцидентите с тротинетки в Бургас са се увеличили двойно
20:50, 21.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Кражба на спестявания на възрастни хора от старчески дом остава безнаказана
Кражба на спестявания на възрастни хора от старчески дом остава безнаказана
20:30, 21.07.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Топ 24
Най-четени
Шенгенската стена - репортаж от Гърция
Шенгенската стена - репортаж от Гърция
Стрес тест във властта
Стрес тест във властта