НОВИНИ

Защо разделиха двама братя във Видин?

Държавната агенция за закрила на детето реагира на сигнал на "По света и у нас" за нарушения в работата на видинския отдел на агенция за "Социално подпомагане".

Мария Чернева
от Мария Чернева оп. Борис Сотиров
20:03, 17.08.2015
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Държавната агенция за закрила на детето реагира на сигнал на "По света и у нас" за нарушения в работата на видинския отдел на агенция за "Социално подпомагане". Проблемът е, че местните експерти са разделили децата, без да потърсят възможности да защитят интереса им.

Не му е лесно да говори, затова сменяме и името му. Запрян е на 20 и след като баба му умира, се грижи всеотдайно за по-малкия си брат - Ники на 16.

БНТ: - Вие заедно ли живеете?

Запрян: - Да заедно живеем.

БНТ: - А родителите ви?

Запрян: - Ами баща ми е някъде по чужбините, мисля че в Италия, майка ни от 15 години е в Белгия. И да, аз се грижа за него.

БНТ: - Ти работиш, издържаш го?

Запрян: - Да

Една вечер, става инцидент. Детето е с наранявания, звъни на съседите. Веднага постъпва в болница, след това е настанен в защитено жилище. След като кризата отминава, изпращат детето в София, където диагностицират психично заболяване. В действията на отдела, обаче има смущаващи подробности. Разследването не доказва вина на Запрян, по време на инцидента е бил на работа. Въпреки това, продължават да държат Ники в центъра.

БНТ: - Защо мислиш, че не му е мястото тук?

Запрян: - Защото той е напълно различен спрямо другите деца.

БНТ: - Да. А какви са другите деца?

Запрян: - Ами те са със заболявания някои с психични някои с умствени.

В центъра са настанени деца с тежки увреждания от закритите домове в Гомотарци и Кула. Допълнителен стрес за Ники, който не може да разбере защо са го отделили от брат му.

БНТ: - Правихте ли опити да се свържете с бащата?

Маргарита Маркова, директор на Дирекция "Социално подпомагане" - Видин: - Да направени са опити да се свърже с бащата говорено е и с брата - той не е заявил, че ще поеме грижите за детето в този момент.

Бащата е законният настойник и би трябвало да бъде уведомен за всичко около детето. Но не е - обясни самият той по телефона, чийто номер имат и социалните. Същите, които без обяснения накарали Запрян да подпише декларация, че не може да се грижи за брат си. Той отказва да подпише. И ходи да вижда Ники във всеки удобен случай.

БНТ: - А правил ли си опит в отдела за закрила на детето да получиш информация какво става?

Запрян: - Ами те ми казаха, че е по-добре да го настанят тук, защото аз не мога да грижа за него.

Работи се по посока издирване на близки и роднини, които могат да се ангажират с отглеждане и възпитание на детето.

БНТ: - Защо това да не е брат му?

Маргарита Маркова, директор на Дирекция "Социално подпомагане" - Видин: - Ами защото брат му е работил нощни смени и е оставян без надзор.

Институция, пък било то и център от семеен тип, е винаги краен вариант за закрила. А и Ники има семейство, което обаче има нужда от малко подкрепа. В намирането например на подходяща работа за Запрян, обучение в специфични грижи около заболяването на Ники. Или подкрепа за бащата, отишъл да дири хляб в Италия. Подобни са и препоръките от Агенцията за закрила на детето. За повече усилия и разбиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще огласят списъка с длъжниците на КТБ
Ще огласят списъка с длъжниците на КТБ
Прокуратурата повдигна обвинение на кмета на Карлово
Прокуратурата повдигна обвинение на кмета на Карлово