НОВИНИ

6 месечната забрана за варене на спиртни напитки може да отпадне

Малките обекти за производство на ракия да се контролират от общините и там да внасят акциза си. Това предлагат от ГЕРБ, които са подготвили промени в Закона за акциза и данъчните складове. Менда Стоянова обясни, че при това положение за малките производители на ракия ще отпадне 6-месечната забрана за варене на спиртни напитки.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:36, 21.04.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Кметовете ще имат правото и задължението да следят работата на малките казанджийници - те ще дават и отнемат разрешението за работа и ще следят дали се спазва законът. Сумите от акцизите ще постъпват директно в сметките на съответната община, което ще е допълнителен стимул за контрола, очакват от ГЕРБ.

Менда Стоянова - председател на Комисията по бюджет и финанси в НС: "Смятам, че са постигнати двата ефекта - подобряване на контрола, повишаване на приходите от тези малки дестилери и един допълнителен приход за общините и то най-вече за малките общини".

За да се засили контролът се създава и регистър на всички производители, вносители и търговци на съоръжения за производство на спиртни напитки, както и на продуктите, които се облагат с акциз. Регистърът ще се води от министерството на икономиката и ще бъде публичен.

;
Менда Стоянова - председател на Комисията по бюджет и финанси в НС: "Задължаваме всички тези лица да водят отчетност за това на кого са продали въпросните съоръжения, като ежемесечно изпращат тази информация на министерството на икономиката и тя става неразделна част от този регистър".

Променя се и определението що е то "малък обект за дестилация". За такъв ще се приема обект, който произвежда не повече от 10 хекто литра чист алкохол годишно, а това означава около 2500 литра 40-градусова ракия. Според Менда Стоянова за малка дестилерия е напълно достатъчно да притежава един 500-литров казан или два от 250 литра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детска архитектурна работилница
Детска архитектурна работилница
Множество нарушения при данъчна проверка на борсата в с. Първенец
Множество нарушения при данъчна проверка на борсата в с. Първенец