Преработените меса - като колбасите и беконът - носят риск за здравето не толкова заради вложените вещества в тях, а заради тяхната термична обработка.
Преработените меса - като колбасите и беконът - носят риск за здравето не толкова заради вложените вещества в тях, а заради тяхната термична обработка.
Така нашите експерти тълкуват доклада на международнага агенция за изследване на рака към СЗО, според който има доказателства, че консумацията на колбаси може да причини рак на стомаха и дебелото черво.
За червеното месо тази връзка е вероятна и не е доказана. Според учените най-голям проблем представлява термичната обработка на месата - печене, опушване и пържене.
Проф. д-р Стефка Петрова - експерт по храни и хранене: Т. нар. хемово желязо, което има способността да стимулира образуването на специфични съединения - казват се нитрозо съединения, по-голяма част от тях са доказани канцерогени. При висока на температури креатинът и амините в мускулните червени меса реагират помежду си и могат да образуват канцерогенни вещества.