НОВИНИ

Българските полярници на прага на базата в Антарктида

Краят се вижда...Трето денонощие плаваме от Ушуайя към Българската Антарктическа База "Св.Климент Охридски". Това са близо 700 морски мили през живописния канал Бигъл, вечно бушуващия проток Дрейк и пълните с айсберги води на Южния океан.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
09:49, 06.01.2016
Чете се за: 00:40 мин.
Истории
българските полярници прага базата антарктида

Първа среща с Антарктида - типично ледено... Ситен бръснещ сняг, сиво небе, което се слива с океана и подскачщият пингвин в него.

Според капитана на "Hesperides" това полярно лято е доста различно - ледът е навсякъде, което пък говори за откъсване на огромни пърчета от ледената покривка на целия континент.

Плаването ни е към своя край. Първата спирка е остров Кинг Джордж, където слизат неколцина португалци. Те са част от международен проект, изследващ болната за човечеството тема - климатичните промени.

Има и изненада за останалата част пасажери на ледоразбивача. Капитанът Хосе Лопес обявява, че всички ще получим специален сертификат за успешно преминали пролива Дрейк. (Абе, трябва да си признаем - клатене си беше, но сме с морска жилка - ОЦЕЛЯХМЕ:).

Тържествена церемония - не са много преминалите Дрейк и ние сме готови за новите предизвикателства, които ни очакват на българската антарктическа земя. Стягаме багажа. Трябва да е прецизно опакован в здрави найлонови торби, защото утре последната отсечка от кораба до брега на нашата база ще изминем с гумена лодка тип "Зодиак". В нея водата те къпе като за "добре дошъл", а като се знае и датата - 6 януари, значи къпе ... и като за Йордановден!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Уест пойнт - за първи път жена-командир на курсанти
В "Уест пойнт" - за първи път жена-командир на курсанти
Вицепремиерът Томислав Дончев за икономическата 2016 г
Вицепремиерът Томислав Дончев за икономическата 2016 г