НОВИНИ

Българо-гръцката граница изцяло блокирана

От днес българо-гръцката граница на практика няма да може се преминава с превозни средства. Граничните пунктове Кулата, Илинден, Капитан Петко войвода и Маказа остават затворени заради двойната блокада на границата ни с Гърция. Очаква се днес да бъдат блокирани и граничните пунктове Златоград и Ивайловград, с което се прекратява изцяло преминаването по суша между България и Гърция.

bnt avatar logo
от Николай Янев
06:11, 19.02.2016 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

От едната страна са протестиращите гръцки фермери, а от другата - контраблокадата на българските превозвачи. Загубите от блокадата до момента се изчисляват на около 10 милиона евро и затова България ще предяви финансови искове пред Европейския съюз, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски вчера.

Шофьори на ТИР-ове в 25-километровата колона, която достига почти до гръцкия град Серес казаха, че нямат никаква информация дали се водят преговори между протестиращите фермери и българските превозвачи и вижда ли се краят на блокадата. Оплакаха се, че в района няма заведения за хранене и магазини.

Нощта на граничния пункт Кулата премина относително спокойно. Границата е блокирана и от двете страни. Преминават единствено пешеходци в двете посоки. До късно снощи продължиха да се движат двата микробуса, които бяха осигурени от областната управа в Благоевград и с разрешението на гръцките гранични власти. Те отиваха до гръцка територия и качваха чакащи там шофьори на камиони, превозваха ги до българския граничен пункт, за да си купят вода и храна и ги връщаха обратно.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов каза, че ще се опитат и днес да продължи тази инициатива и ще разговарят отново с гръцките власти. До 21 ч. снощи екипи на БЧК и гръцкия Червен кръст раздаваха пакети с храна и вода на блокираните на гръцка територия шофьори. Част от тях казаха, че превозват бързо развалящи се продукти и стоката им вече е започнала да се разваля, тъй като от понеделник стоят блокирани в Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Народното събрание ще гласува първия вот на недоверие към кабинета Борисов 2
Народното събрание ще гласува първия вот на недоверие към кабинета "Борисов" 2
Евакуираха Френската гимназия
Евакуираха Френската гимназия