НОВИНИ

Ученици от НПМГ с виртуална разходка из ЦЕРН

Учениците от Националната природо-математическа гимназия получиха своя голям подарък за празника на училището - виртуална разходка из ЦЕРН. 120 младежи се запознаха с дейността на най-големия европейски център за ядрени изследвания. Лекцията е посветена на 130-тата годишнина от рождението на академик Любомир Чакалов, който е патрон на гимназията.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:42, 18.02.2016
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Виртуалната обиколка преминава през всички звена за контрол, докато достигне на 100 метра под земята до самият експеримент - един от всички 140 в ЦЕРН. А в аулата на физическия факултет цари пълна тишина. Виртуалната разходка определено надхвърли предварителните очаквания на учениците.

Живко Кацаров - ученик в НПМГ, 11 клас: "Мислех си, че е само този голям адронен колайдер, а то всъщност се оказа, че експериментът е много пъти по-голям от това, което съм си мислил, че е.

Петър Димитров - ученик в НПМГ, 9 клас: "Научих много визуално как изглежда това нещо, защото преди нямах никаква идея".


;

Те са шампиони по физика, астрономия, математика. Спечелили са десетки медали. Могат да обяснят любовта си към науката без да дори да се замислят.

Мартин Игнатов - ученик в НПМГ, 10 клас: "Физиката е една от фундаменталните науки.

Живко Кацаров - ученик в НПМГ, 11 клас: "Носи ми разбиране за това, което се случва наоколо в света".

Мартин Игнатов - ученик в НПМГ, 10 клас: "И това ми харесва, тъй като обичам да намирам отговорите".

Петър Димитров - ученик в НПМГ, 9 клас: "Искам просто да променя нещо".

Учениците разбраха и как в ЦЕРН първо ускоряват частиците, след това ги сблъскват и накрая изследват новите частици. А макар да са още в гимназията младежите си пожелават някой ден да бъдат част от научния екип в Центъра за ядрени изследвания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици се преклониха пред саможертвата на Левски
Стотици се преклониха пред саможертвата на Левски
Изграждат още 1200 метра канализация във “Виница”
Изграждат още 1200 метра канализация във “Виница”