НОВИНИ

Белгия иска спецслужбите да следят Скайп и Вайбър

Без нови решения приключи извънредният съвет на вътрешните министри от Европейския съюз, който беше свикан заради терористичните атаки в Брюксел от 22 март. Министри се обединиха около мнението, че общността трябва да започне да изпълнява на практика мерките, които вече са договорени. Белгия поиска следене на приложенията за онлайн комуникация.

bnt avatar logo
от Георги Петров
06:33, 25.03.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Сред предвидените стъпки са обмен на базата данни на Шенгенската система и Европол, както и сътрудничеството между разследващите органи, службите за сигурност, полицията на страните членки на Европейския съюз. Холандският вътрешен министър Роналд Пластерк посочи още, че освен това страните от общността трябва възможно най-скоро да завършат разработката на европейското законодателство за борба с тероризма, включително създаването на регистър с данни за самолетните пътници. Неговият френски колега Бернар Казньов призова към по-активни действия в борбата срещу тероризма.

Бернар Казньов, министър на вътрешните работи на Франция: "На първо място, ние се намираме в ситуация, в която сме дали пълни гаранции за защита на информацията. На второ място, пътническият поименен регистър вече беше одобрен от Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия. И на трето място, сме изправени пред терористичен риск. В един момент ще трябва да спрем с отлагащите тактики и да поемем отговорност."

В тази връзка беше взето решение да се създаде реши да създаде група от експерти в областта на борбата срещу тероризма в рамките на Европейския контратерористичен център на Европол. В допълнение белгийският правосъден министър Кун Генс поиска специалните служби да получат достъп до системите за комуникация „Скайп“ и „Вайбър“ . Терористите в Европа използват тези системи за шифрована комуникация, която към този момент не може да бъде проследявана от тайните служби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампания Имаш ли дете?
Кампания "Имаш ли дете?"
Сирийската армия превзе Палмира
Сирийската армия превзе Палмира