НОВИНИ

Общопрактикуващите лекари от още 9 области в ефективна стачка

Общопрактикуващите лекари от още 9 области в страната се присъединяват към ефективната стачка. Протестът ще обхване и Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище и Хасково. Така джипитата в 18 области вече не обслужват пациенти. Протестиращите лекарите са недоволни от предложените промени в работата на системата на здравеопазване, които трябва да влязат в сила от 1 април.

bnt avatar logo
от БНТ
06:07, 30.03.2016 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
Още

Въпреки, че Здравната каса се отказа от идеята за служебен рамков договор и прие само анекс към досегашният. В него са заложени повече пари и направления. Над 36 милиона лева допълнително получава доболничната помощ, от тях 13 милиона ще са за личните лекари, обяви вчера министърът на здравеопазването.

Те обаче остават недоволни и не възнамеряват да сключат договори със здравната каса. От НЗОК обявиха,че здравно осигурените пациенти ще могат да бъдат приемани в болница и без направление, а в последствие могат да сменят личния си лекар, с друг , който има договор с касата.

Вижте какво каза тази сутрин председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари Д-р Любомир Киров!

;
Д-р Любомир Киров - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари: Протестът продължава до петък, пък ще видим до кога.

- Вчера беше подписан Анекса към рамковия договор. Това няма ли да промени начина на протест, исканията ви?

Д-р Любомир Киров: Анекса не е подписан от нас. Ние не сме го видели. Все още няма диалог. Настояваме да се срещнем с премиера. Аз пак ще му поставя въпроса дали е прочел страниците, които сме му дали? Диалог трябва да има, но дори и да има, това не означава, че нашите протести ще спрат. Те ще спрат тогава, когато бъдат направени съответните промени, които сме посочили, че са необходими. Подробно са обяснени в нашите писма и в становищата, които сме давали при формалните преговори.

- Това че пръстовия идентификатор ще влезе в сила след полугодието ще поохлади ли малко страстите при вас?

Д-р Любомир Киров: Това, че ще влезе през второто полугодие е ясно разписано в съответната наредба, по която също имаме забележки. Пръстовия отпечатък ще пречи на прегледа. Вече е афтентификатор - така е разписано в наредбата. Искаме да се премахне и тази задължителна продължителност от 15 мин. за прегледите. Стига с тези безумия в здравеопазването.

- Защо според вас университетските болници и спешната помощ не ви подкрепиха?

Д-р Любомир Киров: Това е типично наша балканска характеристика. Различни хора, различни идеали. Ние решаваме сами за себе си. А тези, които не ни подкрепят не съм сигурен, че са достатъчно свободни, за да решат сами. Видях, че има съвети какво да правим от проф. Начев и др. Ще ги помоля да гледат собствената си специалност и да не се бъркат там, където не разбират.

- Какво ще се случи от тук нататък, ако вие не разпишете необходимите документи?

Д-р Любомир Киров: Нека това да го мислят в МС и в НЗОК. Вчера имаше писмо, че се подготвят да ни подменят. Ако това, което правим беше много лесно, сега щяха да са ни сменили такива колеги, които не ни подкрепят.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работници от Булгартабак на протест пред Народното събрание
Работници от "Булгартабак" на протест пред Народното събрание
Фондация Лале раздаде годишните си награди
Фондация "Лале" раздаде годишните си награди